Search This Blog

Saturday, July 23, 2011

Kaki peniaga tersepit 14 minitKANGAR - Seorang peniaga durian, terpaksa menahan kesakitan 14 minit apabila dua belah kakinya tersepit di bahagian depan kenderaan selepas terbabit dalam kemalangan di Jalan Sungai Siran, Batu Pahat, petang kelmarin.

Mangsa, Mat Salleh, 66, dari Kampung Paya Pauh, Gembul Jalan Kaki Bukit yang baru pulang dari mengutip durian di dusunnya di Batu Pahat hilang kawalan lalu terbabas sehingga melanggar pohon jati di kanan jalan.

Dia yang dalam perjalanan ke Balai Baru, Beseri untuk berniaga cedera di kedua-dua belah kaki dan dibawa ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) untuk menerima rawatan lanjut.

Rakannya, Zainol Baharom yang ditemui di tempat kejadian berkata, mangsa yang disuruh menunaikan solat Zohor di kedainya di Batu Pahat bagaimanapun enggan kerana mahu pulang ke Balai Baru dan menunaikan solat di sana.

“Bagaimanapun, selepas beberapa minit bertolak pulang dari kedai saya, saya mendapat maklumat bahawa Mat yang lebih dikenali sebagai ‘Mat Kinkong’ terbabit dalam kemalangan jalan raya.

“Setiba di tempat kejadian, saya melihat muatan buah durian untuk dijual yang dibawa mangsa bertaburan di jalan raya dipercayai akibat rempuhan kuat kenderaan jenis Ford Laser yang dinaikinya pada pokok jati di bahu jalan.

Menurutnya, kaki mangsa yang tersepit gagal dikeluarkan orang ramai sehingga anggota bomba datang dan mengeluarkan kaki mangsa yang tersepit di bahagian depan.’

Pegawai Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat, Shohimi Che Mat berkata, pihaknya yang bergegas bersama enam anggota ke tempat kejadian mengambil masa kira-kira 14 minit untuk mengeluarkan kedua-dua kaki mangsa yang tersepit.

Beliau berkata, disebabkan rempuhan kuat itu kaki mangsa tersepit kerana bahagian depan keretanya remuk selepas terbabas dan melanggar pohon jati di kanan jalan.
SH

No comments:

Post a Comment