Search This Blog

Sunday, July 17, 2011

Ibu menjeritIPOH – “Cukuplah sebelum ini saya pernah kehilangannya dua tahun, saya tak mahu kejadian sama berulang kembali,” rintih seorang wanita berusia 50-an yang merayu agar anaknya yang diberkas anggota Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dilepaskan.

Bukan setakat itu, ibu malang terbabit menjerit seolah-olah seperti terkena histeria ketika merayu pihak berkuasa melepaskan anaknya.

Anaknya yang hanya dikenali sebagai Siti, 23, ditahan selepas disyaki terbabit dalam gejala penagihan dadah pada satu operasi bersepadu bersama Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kinta yang diadakan baru-baru ini.

Gadis itu ditahan kira-kira jam 10 malam berhampiran kawasan perniagaan Gerbang Malam selepas didapati merayau dalam keadaan mencurigakan.

Ibu kepada gadis berkenaan kemudiannya tiba di perkarangan ibu pejabat penguat kuasa MBI bagi menuntut anaknya yang ditahan sebelum itu.

Menurutnya, sebelum ini anaknya pernah ditempatkan di Pusat Serenti Bachok, Kelantan selama dua tahun kerana menagih dadah jenis ganja.

Pegawai JKM Daerah Kinta, Mohd Mahir Mohd Tahir yang ada di pejabat berkenaan cuba menenangkan wanita terbabit dan meminta supaya bertenang dan bersabar sebelum anaknya dikembalikan semula.

Wanita itu yang datang bersama cucu lelakinya bersabar sementara menanti ujian air kencing dilakukan petugas AADK.

Sinar Harian difahamkan, wanita terbabit adalah penerima bulanan bantuan JKM di samping menjalankan perniagaan kecil-kecilan bagi menampung hidup.

Dalam perkembangan sama, Siti yang ditahan di dalam dewan bersama beberapa penagih dadah lain diarah memberikan sampel air kencing sebelum ujian dadah dilakukan.

Bagaimanapun, ujian saringan air kencing sang dijalankan gadis itu didapati negatif dan beliau dibebaskan kira-kira sejam kemudian.

Beliau menyesal di atas perbuatannya dan tidak mahu terbabit dengan gejala dadah yang sering menyebabkan ibunya tertekan.

“Saya tak mahu lagi masuk ke dalam Pusat Serenti. Saya kini mahu membantu ibu meneruskan hidup dengan berniaga,” katanya.
SH

No comments:

Post a Comment