Search This Blog

Saturday, July 2, 2011

Geng Iskandar punah


RAMPAS...Zakaria (kanan) menunjukkan pakaian polis dan barangan curi yang dirampas daripada suspek.
RAMPAS...Zakaria (kanan) menunjukkan pakaian polis dan barangan curi yang dirampas daripada suspek.

KUALA LUMPUR: Bergiat aktif dalam jenayah samun, pecah rumah dan curi kereta sejak 18 bulan lalu, satu kumpulan jenayah yang digelar ‘Geng Iskandar’ tumpas apabila polis menyerbu sebuah kondominium yang dijadikan markas serta tempat simpanan pelbagai barangan curi.
Dalam serbuan kira-kira jam 8.30 malam pada 23 Jun lalu di Jalan Ipoh, di sini, empat suspek termasuk ketua kumpulan terbabit yang dikenali sebagai Iskandar diberkas dan ratusan barangan curi dirampas antaranya tujuh kereta, dua motosikal, pelbagai barang elektrik dan barang kemas.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan, berkata semua barang curi itu dianggarkan bernilai melebihi RM2 juta dan kumpulan terbabit dipercayai menjalankan kegiatan mereka di Kuala Lumpur, Selangor, Kedah dan Kelantan.
“Selain pelbagai barang curi dalam kondominium itu, kami merampas pelbagai senjata berbahaya seperti pedang samurai, keris, kerambit, parang dan beberapa peralatan serta pakaian pihak berkuasa termasuk polis dipercayai digunakan untuk menyamar sebelum menyamun mangsa.

“Pemeriksaan awal mendapati, semua suspek yang ditahan iaitu tiga lelaki dan seorang perempuan berusia 21 tahun mempunyai pelbagai rekod jenayah lampau dan dadah,” katanya di sini, semalam. Menurutnya, polis percaya kumpulan terbabit mencuri lebih tujuh kereta berikutan penemuan 32 lagi kunci kereta dalam kondominium itu dan pihaknya kini giat mengesan semua kenderaan berkenaan selain mengenal pasti semua pemilik 41 kategori barangan yang dicuri.

“Kumpulan terbabit ketika ditahan cuba bertindak agresif dan hasil ujian air kencing mendapati keempat-empat suspek positif dadah.
“Dengan tumpasnya geng terbabit, kami percaya dapat selesaikan 31 kes membabitkan samun, pecah rumah dan curi kereta. Siasatan juga giat dilakukan bagi mengesan saki baki anggota kumpulan itu,” katanya.myMetro | Geng Iskandar punah

No comments:

Post a Comment