Search This Blog

Saturday, July 23, 2011

Diancam bahayaSENGKANG – Lambakan tong biru di dalam kawasan anak sungai ladang kelapa sawit milik pekebun kecil di Sengkang, di sini menimbulkan tanda tanya dalam kalangan penduduk dan pemilik ladang.

Ladang kelapa sawit berkenaan yang terletak kira-kira 1 kilometer daripada pondok kereta api dan agak terpencil dikhuatiri menjadi lokasi pembuangan sisa toksik oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Pekebun, Chong Kah Heng berkata, dia menyedari terdapat lambakan tong biru sepanjang kira-kira satu meter itu sejak dua bulan lalu ketika sedang memantau pekerjanya memotong buah kelapa sawit.

“Saya sudah lama tahu mengenai kewujudan tong-tong berkenaan tetapi tidak tahu agensi mana yang patut dimaklumkan.

“Saya bimbang tong berkenaan mengandungi sisa toksik yang boleh membahayakan keselamatan orang ramai.

“Sekurang-kurangnya terdapat kira-kira 15 tong dibuang ke dalam anak sungai ini yang dipercayai mengalir ke Sungai Skudai,” katanya.

Menurut Kah Heng, dia tidak pasti pihak yang bertanggungjawab membuang tong biru ke dalam sungai berkenaan namun beberapa kali ternampak lori keluar masuk dari kawasan berkenaan pada lewat petang.

Sehubungan itu, beliau berharap perkara berkenaan mendapat perhatian serius dari pihak yang berkenaan bagi menyiasat isi kandungan tong berkenaan supaya tidak menyebabkan mudarat kepada orang ramai.

Kah Jeng berkata demikian ketika mengadakan tinjauan ke lokasi berkenaan bersama Jawatankuasa DAP Parlimen Kulai dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Sinar Harian difahamkan, sampel air dan sisa kandungan tong berkenaan akan dihantar ke Jabatan Kimia bagi mengenal pasti status anak sungai berkenaan sama ada ia dicemari sisa toksik dan membahayakan pengguna.
SH

No comments:

Post a Comment