Search This Blog

Wednesday, July 6, 2011

Belasah adik tiri guna helmetKUALA TERENGGANU - Gara-gara tidak berpuas hati terhadap adik tiri yang didakwa mencuri telefon bimbit miliknya, seorang abang sanggup bertindak kejam dengan memukul adiknya menggunakan topi keledar.

Tertuduh, Muhamad Azam Omar, dari Jalan Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu mengaku bersalah di Mahkamah Majistret, di sini, semalam memukul mangsa yang juga adik tirinya, Mohd Shah Rudi Moktar pada 29 Jun lalu kira-kira jam 6.30 petang di belakang pasaraya Hock Kee Seng, Kuala Terengganu.

Natijah pengakuan bersalah itu, hakim Noradila Ab Latif menjatuhkan hukuman lima bulan penjara bermula tarikh tertuduh ditangkap.

Mengikut kertas pertuduhan, tertuduh pada 29 Jun lalu pada jam 6.30 petang di belakang Pasaraya Hock Kee Seng, Kuala Terengganu telah memukul seorang lelaki, Mohd Shah Rudi Moktar menggunakan sebiji topi keledar berwarna hitam bercorak.

Tertuduh yang datang secara tiba-tiba, menyerang mangsa yang ketika itu sedang menaiki motosikal di kawasan berkenaan dengan cara menghayun topi keledar dan terkena bahu kanan mangsa lalu terus melarikan diri.

Akibat tindakan itu, mangsa mengalami kecederaan dan sakit pada bahagian bahu kanannya.

Dengan itu, tertuduh telah didapati melakukan kesalahan di bawah Seksyen 324 Kanun Keseksaan yang jika disabitkan kesalahan boleh dipenjara maksimum tiga tahun dan boleh dikenakan denda serta sebat.
SH

No comments:

Post a Comment