Search This Blog

Saturday, July 2, 2011

Bekas Pengarah Urusan IMF mungkin dibebasGambar fail bertarikh 6 Jun, 2011 merakamkan Strauss-Kahn (tengah) meninggalkan bangunan Mahkamah Jenayah di New York atas dakwaan serangan seksual. - AFP


NEW YORK 1 Julai - Sebuah media tempatan melaporkan dakwaan melakukan serangan seksual terhadap seorang pekerja hotel yang dikenakan ke atas bekas Pengarah Urusan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) Dominique Strauss-Kahn mungkinan digugurkan.

Akhbar New York Times, yang memetik sumber mengenai kes itu melaporkan terdapat keraguan dalam dakwaan yang dikemukakan terhadap Strauss-Kahn.

Sehubungan itu, Strauss-Kahn, 62, yang ditahan pada 14 Mei lalu mungkin dibebaskan daripada tahanan di rumah selewat-lewatnya hari ini.

"Strauss-Kahn mungkin dibebaskan dan tidak perlu lagi menjalani tahanan di rumah, perkara itu menggambarkan dakwaan jenayah yang dikenakan ke atasnya tidak akan diteruskan," lapornya.

Peguamnya, Benjamin Brafman berkata, anak guamnya itu akan hadir di mahkamah New York hari ini pada pukul 11.30 pagi waktu tempatan untuk mendapatkan perubahan bagi syarat-syarat ikat jaminnya.

Dalam pada itu, pekerja hotel berusia 32 tahun itu dipercayai berbohong banyak kali berhubung isu gangguan seksual yang dilakukan ke atasnya.

Pihak pendakwa raya menemui beberapa isu melibatkan permohonan suaka politik yang dikemukakan pekerja terbabit, malah dia berkemungkinan terlibat dengan aktiviti jenayah termasuk mengedar dadah dan pelaburan wang haram.

Selain itu, wanita berkenaan juga dikatakan menghubungi seorang tahanan lelaki bagi membincangkan faedah yang boleh diperolehi dalam meneruskan dakwaan terhadap Staruss-Kahn dan perbualannya itu telah dirakam.

Sehubungan itu, pihak pendakwa raya berasa ragu-ragu dengan dakwaan yang dilakukannya.

Strauss-Kahn meletakkan jawatan daripada IMF pada 19 Mei lalu serta mengaku tidak bersalah atas dakwaan itu pada 6 Jun lalu yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga 25 tahun. - Reuters

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

No comments:

Post a Comment