Search This Blog

Sunday, July 17, 2011

Anggota polis bebas tuduhan rasuah


IPOH 16 Julai - Seorang anggota polis berpangkat sarjan dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam daripada tuduhan menerima rasuah, lapan tahun lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman Teo Say Eng memutuskan demikian selepas membenarkan rayuan Mohamad Izahari Ramli, 56, terhadap sabitan dan hukuman penjara yang dihadapinya setelah didapati bersalah oleh Mahkamah Sesyen Teluk Intan.

Dia mengemukakan rayuan setelah tidak berpuas hati dengan keputusan Hakim Faiz Dziyauddin yang menjatuhkan hukuman penjara enam bulan dan denda RM10,000 atas kesalahan itu, 19 Oktober tahun lalu.

Dia yang pernah bertugas sebagai anggota polis di Cawangan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Hilir Perak didakwa menerima rasuah RM500 daripada Heng Ah Lek di Rose Garden Coffee House, Teluk Intan pada pukul 11 malam, 12 Mac 2003.

Wang rasuah itu didakwa sebagai dorongan tidak mengambil tindakan ke atas Ah Lek yang dikatakan pemilik sebuah premis perjudian di Kelab Persatuan Kebajikan dan Sukan Bagan Datoh, Sungai Burung, dekat sini.

Mohamad Izahari diwakili peguam bela Ranjit Singh Sandhu manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Mohd. Fazaly Ali Mohd. Ghazali.

Utusan Malaysia Online - Utara

No comments:

Post a Comment