Search This Blog

Wednesday, July 13, 2011

50 mayat kanak-kanak ditemui dalam bot karamANGGOTA penyelam dari Kementerian Kecemasan Rusia mengangkat mayat mangsa bot pesiaran Bulgaria, yang tenggelam di Sungai Volga, ke atas kapal penyelamat semasa operasi mencari dan menyelamat di wilayah Tatarstan, Rusia, kelmarin. – REUTERS


KAMSKOYE USTYE 12 Julai – Kira-kira 50 mayat kanak-kanak ditemui di bilik permainan sebuah kapal persiaran yang karam dalam kejadian ribut kuat di Sungai Volga, hari ini.

Menurut pasukan keselamatan Russia, mereka menggunakan jaket keselamatan bagi membawa keluar berpuluh-puluh mayat ke pesisir pantai dalam operasi pemulihan yang diiringi tangisan ibu bapa dan kemarahan Kremlin.

Sehingga hari ini, 129 orang disahkan terkorban manakala 79 orang lagi terselamat dalam bencana yang berlaku di sebuah daripada sungai terpenting di Rusia.

Menteri Kecemasan Rusia memberitahu Presiden Dmitry Medvedev bahawa semasa kejadian, kapal persiaran yang diberi nama Bulgaria itu membawa 208 orang penumpang.

Ia telah melanggar peraturan yang memperuntukkan hanya 140 orang sahaja dibenarkan berada di atas kapal berusia 56 tahun itu.

Menurut laporan yang berasingan, kapal persiaran Bulgaria tidak menjalani pengubahsuaian sejak 1980 dan ia hanya dilengkapi dengan dua daripada empat bot penyelamat yang diperlukan.

Malah, kedua-dua bot penyelamat itu tidak diturunkan ketika kejadian kerana kapal tersebut telah ditenggelami air dalam masa hanya beberapa minit.

Medvedev memerintahkan kajian semula dijalankan ke atas keseluruhan infrastruktur pengangkutan Rusia dan meminta penjelasan mengapa kapal tersebut belayar tanpa lesen operasi dan enjin kiri yang rosak.

“Menurut maklumat yang kami perolehi, kapal tersebut berada dalam keadaan yang tidak baik semasa belayar,” katanya kepada televisyen tempatan.

Kejadian ini merupakan bencana bot sungai yang terburuk sejak 1983, diikuti beberapa siri pesawat Rusia terhempas dan masalah teknikal yang dihadapi sekali gus menunjukkan Rusia perlu melakukan perubahan bagi menaik taraf infrastruktur di era Soviet. – AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

No comments:

Post a Comment