Search This Blog

Saturday, July 2, 2011

28 kapal masih ditahanLUMUT – Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) memaklumkan penahanan ke atas kapal negara ini di Perairan Eden semakin berkurangan apabila dilepaskan sedikit demi sedikit setelah keadaan di perairan itu dilihat selamat.

Panglima TLDM, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar berkata, sebanyak 28 kapal bersama 380 anak kapal masih lagi ditahan di perairan Eden.

Menurutnya, keadaan itu menunjukkan kehadiran Kapal Auxillary Bunga Mas 5 (BM5) memberikan impak positif di sekitar perairan negara itu.

“Sepanjang 230 hari BM5 beroperasi di perairan Eden sejak Operasi Fajar 9 dilancarkan pada 26 Februari lalu sehingga berakhir pada hari ini (semalam), kita berjaya mencatat rekod sifar kejadian buruk.

“Namun kita juga tidak menyangkal keadaan perairan itu yang kini bergelora mungkin turut menyumbang kepada pengurangan aktiviti pelanunan,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Menyambut Sambutan Kepulangan BM5 di Jeti Operasi, Pengkalan TLDM Lumut, semalam.

Abdul Aziz turut memaklumkan sepanjang operasi, keseluruhan kapal negara yang dilindungi BM5 yang selamat dari aktiviti pelanunan.

Menurutnya, beliau percaya kehadiran BM5 memberi gambaran mereka sentiasa berada dalam tahap kesiagaan dalam menawarkan keselamatan kepada kapal negara yang melalui perairan itu.

“Semasa ketiadaan BM5, usaha melindungi kapal negara tetap berterusan dalam bentuk perlindungan khas yang dipasang pada pengangkutan itu.

“Operasi Fajar juga akan disambung, malah TLDM juga mungkin akan menghantar sebuah kapal Auxillary lagi ke perairan Eden,” jelasnya.

Ditanya mengenai keadaan anak kapal BM5, beliau berkata, keseluruhan 13 pegawai dan 50 anggota terlibat berada dalam keadaan moral yang tinggi walaupun telah sekian lama berada di lautan.
SH

No comments:

Post a Comment