Search This Blog

Tuesday, June 21, 2011

Tentera Korea Selatan mohon maafSEOUL 20 Jun - Tentera Korea Selatan hari ini memohon maaf kepada rakyat negara ini berhubung insiden dua anggota marin melepaskan tembakan ke arah pesawat awam kerana menyangka ia pesawat perang Korea Utara.
''Tentera ingin memohon maaf kepada rakyat kerana menimbulkan kebimbangan berhubung kejadian itu,'' kata jurucakap Ketua Turus tentera, Kolonel Lee Bung-woo.
Namun, Bung-woo yang dipetik oleh agensi berita Yonhap berkata, anggota martin berkenaan tidak akan dihukum kerana mereka bertindak mengikut peraturan yang telah ditetapkan.
Sebaliknya, katanya, tentera akan meningkatkan latihan untuk askar-askarnya di barisan hadapan supaya mereka dapat membezakan antara pesawat awam dan tentera.
Ekoran ketegangan di sempadan kedua-dua negara Korea itu, dua anggota marin yang mengawal pulau berdekatan Laut Kuning melepaskan tembakan menggunakan raifal K-2 ke arah pesawat Asiana Airlines Airbus A321.
Pesawat itu yang sedang mendarat di Lapangan Terbang Incheon bagaimanapun tidak rosak ekoran berada di luar jarak tembakan itu. - AFP
Utusan Malaysia Online - Luar Negara

No comments:

Post a Comment