Search This Blog

Tuesday, June 14, 2011

Sindiket seludup minyak masak guna tenaga pekerja asing

Peroleh bahan di kedai runcit tanpa dikesan pihak berkuasa
KUALA LUMPUR: Sindiket penyeludupan minyak masak ke negara jiran dikesan bertindak lebih licik. Ia mengerah tenaga pekerja asing membeli bahan mentah berkenaan sebanyak mungkin di kedai runcit dan pasar raya bagi mengelak kegiatan dihidu pihak berkuasa.

Difahamkan, pekerja asing berkenaan, yang kebanyakannya warga Bangladesh, keluar rumah seawal 6 pagi untuk mendapatkan bekalan minyak masak, di samping melakukan kerja mencuci kereta di ibu negara milik majikan mereka.
Setiap pekerja dipercayai membeli kira-kira 50 kilogram minyak masak - berharga RM2.50 ($1.01) sekilogram - sehari sebelum bahan berkenaan diambil oleh majikan mereka pada sebelah petang.Minyak masak yang dibeli itu kemudian dikumpul sebelum diseludup ke Thailand serta Indonesia dan dijual pada harga lebih tinggi.Difahamkan, harga minyak masak di Indonesia ialah RM3.60 sekilogram dan di Thailand RM4.76.Malah, sindiket berkenaan dipercayai sudah beberapa kali diserbu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) tetapi ia masih giat melakukan kegiatan itu dengan menjadikan tempat lain sebagai transit mereka.Ketua Penguat Kuasa KPDNKK Selangor, Encik Othman Nawang, turut mengakui taktik itu antara yang digunakan kebanyakan sindiket penyeludupan.'Kami akui, kebanyakan mereka menggunakan pekerja asing bagi mengelak dikesan pihak berkuasa. Ada pekerja asing dikerah bekerja di kilang yang menjadi tempat transit mereka. Bagaimanapun, KPDNKK sentiasa menjalankan risikan bagi menumpaskan sindiket itu.'Hasil pemantauan KPDNKK menanggarkan 20 syarikat dikesan menjalankan kegiatan itu dengan dua daripadanya ditumpaskan menerusi operasi khas dua bulan lalu,' katanya.Sementara itu, seorang pekerja berusia 30-an tahun berasal dari Bangladesh, berkata beliau dan rakannya tiada pilihan melainkan menurut perintah majikannya dengan membeli minyak masak kerana pasportnya disimpan oleh majikan.'Setiap hari, saya dan rakan keluar rumah seawal 6 pagi untuk mencari minyak masak sebelum memulakan kerja mencuci kereta. Jika minyak diperoleh tidak menepati sasaran majikan, kami dikerah mendapatkannya juga.'Paling banyak saya hanya mampu membeli 50 kilogram dan rakan lain juga sama seperti saya kerana kami perlu melakukan tugas kedua iaitu mencuci kereta.'Saya tahu kerja ini salah tetapi terpaksa melakukannya kerana untuk mendapatkan wang.'Kami pada mulanya mahu melarikan diri dan bekerja di tempat lain, namun majikan enggan memulangkan pasport kami,' katanya. -- BHM.Cyberita Online Luar Negara

No comments:

Post a Comment