Search This Blog

Sunday, June 19, 2011

Korea Selatan silap tembak pesawat penumpangSEOUL 18 Jun - Tentera Korea Selatan melepaskan tembakan ke arah sebuah pesawat dari China yang membawa 119 penumpang selepas menyangka ia adalah jet pejuang Korea Utara.
Kejadian awal pagi semalam itu berlaku ketika hubungan yang semakin tegang antara dua negara berjiran tersebut.
Tentera Korea Selatan yang bertugas di pos kawalan di pulau Gyodong, kira-kira 1.7 kilometer dari pesisir pantai Korea Utara, melepaskan tembakan menggunakan senapang K-2 ke arah pesawat dari China itu yang terbang rendah ketika menghampiri Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon, Seoul.
Pesawat penumpang milik syarikat penerbangan Korea Selatan, Asiana Airlines itu melakukan penerbangan menuju ke Incheon melintasi tenggara pulau Jumun, kira-kira 12 kilometer di selatan Gyodong.
"Tembakan dilepaskan selama 10 minit, tetapi pesawat itu tidak mengalami sebarang kerosakan kerana tembakan tidak mengenai pesawat yang berada pada kedudukan agak jauh.
"Tentera menyangka ia adalah jet pejuang Korea Utara sebaik pesawat itu terbang melintasi ruang udara pulau Jumun," lapor agensi berita Yonhap memetik kenyataan pegawai tentera laut.
Jurucakap tentera laut mengesahkan laporan tersebut, namun enggan memberi maklumat lanjut berhubung kejadian itu. - AFP
Utusan Malaysia Online - Luar Negara

No comments:

Post a Comment