Search This Blog

Tuesday, June 21, 2011

Kes hasutan Shuhaimi disebut semula 19 Julai


SHAH ALAM 20 Jun — Mahkamah Sesyen di sini menetapkan 19 Julai ini untuk menyebut semula kes Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei yang didakwa menerbitkan artikel mengandungi ayat- ayat menghasut di laman blognya pada 30 Disember tahun lepas.

Hakim Slamat Yahya menetapkan tarikh itu di kamar beliau hari ini selepas membenarkan permohonan peguam Amer Hamzah Arshad yang mewakili Shuhaimi, 43.

Timbalan Pendakwa Raya, Mohamed Shah Reza Noor Azman mewakili pihak pendakwaan, sementara Datuk Salehuddin Saidin hadir sebagai peguam pemerhati bagi pihak Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Amer ketika ditemui pemberita berkata, pihaknya memohon satu tarikh sebutan baharu berikutan tarikh pendengaran permohonan Shuhaimi untuk menggugurkan pertuduhan ke atasnya telah ditetapkan pada 13 Julai ini di Mahkamah Tinggi di sini.

"Kami ingin selesaikan dulu (permohonan di Mahkamah Tinggi) dan tunggu keputusannya sebelum Mahkamah Sesyen tetapkan tarikh bicara," katanya.

Pada 7 Februari lepas, Shuhaimi mengaku tidak bersalah atas tuduhan menerbitkan artikel bertajuk, Pandangan saya berasaskan undang- undang tubuh kerajaan negeri Selangor 1959 di laman blognya http: //srimuda.blogspot. com yang mengandungi ayat-ayat yang menghasut.

ADUN dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu didakwa melakukan kesalahan tersebut di Pusat Khidmat Rakyat, 6/2, Jalan Anggerik Vanilla R 31/R, Kota Kemuning di sini.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 4(1)© Akta Hasutan 1948 dan jika sabit kesalahan boleh dihukum mengikut Seksyen 4(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda maksimum RM5,000 atau kedua-duanya sekali. — BERNAMA

Utusan Malaysia Online - Mahkamah

No comments:

Post a Comment