Search This Blog

Monday, June 27, 2011

Jaja diri di kaki lima

KUALA LUMPUR: “Mari happy...happy”. Itulah antara dialog popular yang digunakan ‘amoi’ warga China untuk memikat lelaki yang inginkan belaian manja di Wisma Indah, Jalan Cochrane, di sini.

Bermodalkan pakaian seksi dan mengghairahkan, pelacur asing itu akan berkeliaran di kawasan kaki lima bangunan berkenaan bertujuan memikat pelanggan tanpa rasa bimbang ditahan pihak berkuasa.


Harian Metro yang melakukan tinjauan mendapati, pelacur asing berkenaan mula menjalankan kegiatan tidak bermoral itu seawal jam 11 pagi dan mula rancak sekitar jam 9 malam.

Pelacur asing berkenaan bergerak dalam kumpulan kecil antara dua hingga tiga orang bagi memudahkan mereka menjalankan aktiviti sumbang itu. Seorang pekerja swasta yang hanya mahu dikenali sebagai Faisal, 25, berkata kawasan kaki lima kedai di bangunan berkenaan dijadikan “port” pelacur asing untuk memikat pelanggan yang berhajat untuk mendapatkan khidmat seks dengan harga yang murah.


“Pelacur asing terbabit kebiasaannya menggunakan telefon bimbit untuk menjalankan sesi tawar-menawar berikutan kebanyakan daripada mereka tidak fasih berbahasa Melayu mahupun Inggeris. “Kebiasaannya harga yang ditawarkan bermula RM50 hingga RM100, tetapi harga berkenaan boleh dikurangkan mengikut kebijaksanaan pelanggan membuat tawar- menawar dengan pelacur terbabit,” katanya.


Katanya, sebaik harga yang ditawarkan dipersetujui kedua-dua pihak, pelanggan akan dibawa ke rumah di tingkat atas Wisma Indah dipercayai disewa pelacur terbabit.

“Kebanyakan mereka menjalankan aktiviti tidak bermoral ini dalam kumpulan kecil dua hingga tiga orang kerana memudahkan mereka melarikan diri jika diserbu pihak berkuasa.

“Pihak berkuasa sukar memberkas mereka ketika serbuan kerana kebanyakan mereka menyewa rumah di bangunan lima tingkat itu bertindak melarikan diri ke rumah masing-masing dan hanya keluar sebaik mengetahui operasi sudah berakhir,” katanya.

Seorang pelajar kolej yang mahu dikenali sebagai Fendi, 23, berkata pelacur asing sekitar Wisma Indah bukan saja menjadi pilihan lelaki warga tempatan, malah menjadi pilihan kebanyakan pekerja warga asing untuk melempias nafsu.


Katanya, kebanyakan pelanggan terdiri daripada usia 20-an hingga 60-an tanpa mengira bangsa datang seorang diri akan dihampiri pelacur berkenaan untuk menjalankan sesi tawar-menawar.


“Saya selalu bertemu rakan di kedai makan di wisma berkenaan mendapati, terdapat sesetengah pelacur bertindak berani dengan memegang tangan dan bahu orang ramai yang lalu di kawasan kaki lima bangunan berkenaan untuk memikat seterusnya melanggan mereka.


“Tindakan pelacur berkenaan mengundang rasa tidak selesa terutama kepada ibu bapa yang turut membawa anak-anak untuk menjamu selera di kedai makan berhampiran,” katanya.


Menurut Fendi, kawasan rumah kedai berhadapan wisma berkenaan turut menjadi tumpuan golongan mak nyah untuk mencari pelanggan berikutan sambutan yang menggalakkan daripada lelaki hidung belang.


Katanya, pihak berkuasa perlu menjalankan pemantauan dan serbuan lebih kerap terhadap sarang pelacuran berkenaan supaya aktiviti terbabit dapat dibendung.


“Balai polis bergerak perlu diletakkan di hadapan wisma berkenaan selain anggota polis melakukan rondaan berterusan bagi menimbulkan rasa gentar pelacur dan pelanggan dari terus melakukan aktiviti tidak bermoral itu,” katanya.


Sementara itu, Ketua Polis Cheras, Asisten Komisioner Mohan Singh berkata, 33 serbuan sudah dilakukan bagi membendung kegiatan pelacuran di Wisma Indah bermula Januari hingga Jun tahun ini dan berjaya menahan 57 wanita yang dipercayai pelacur.


“Operasi dan rondaan secara berterusan sentiasa dijalankan di sekitar Wisma Indah dan kawasan berhampiran bagi membendung kegiatan pelacuran dari terus berleluasa dan terus mengganggu orang ramai dan peniaga di situ.


“Polis mengalu-alukan maklumat daripada orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat kegiatan pelacuran di kawasan itu supaya menghubungi Ibu Pejabat Polis Cheras,” katanya.

myMetro | Jaja diri di kaki lima

No comments:

Post a Comment