Search This Blog

Wednesday, June 15, 2011

Dipenjara, denda tipu transaksi beli diesel subsidi

ah hock dijatuhi hukuman penjara dan denda oleh Mahkamah Sesyen Ipoh
semalam.


IPOH – Mahkamah Sesyen di sini semalam menjatuhkan hukuman sehari penjara dan denda RM162,435 ke atas seorang warga emas kerana menipu transaksi pembelian diesel bersubsidi pada Oktober 2010.
Hakim Julie Lack Abdullah ketika menjatuhkan hukuman itu berkata, Ng Ah Hock, 59, didapati bersalah kerana membuat penipuan berhubung pembelian diesel untuk kegunaan Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Matang, Taiping, sedangkan bahan api itu dijual kepada pihak lain.
Menurut Julie Lack, hukuman tersebut dikenakan bagi memberi peluang kepada bapa kepada lima orang anak itu supaya tidak mengulangi kesalahan sama pada masa akan datang.
Sebelum menjatuhkan hukuman, tertuduh merayu supaya hukuman terhadapnya dikurangkan memandangkan ia merupakan kesalahan pertama selain harus menyara dua lagi anaknya yang bersekolah.
“Semasa melakukan kesalahan itu, saya terdesak untuk mendapat wang bagi menampung perbelanjaan perubatan RM300 sebulan kerana menghidap penyakit kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung,” rayu Ah Hock.
Kosmo! Online - Negara

No comments:

Post a Comment