Search This Blog

Tuesday, May 10, 2011

Penganggur dipenjara 6 minggu, denda RM10,000JOHOR BAHRU 9 Mei - Seorang penganggur dipenjara enam minggu dan denda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah atas tuduhan rasuah RM1,200 bagi menyelesaikan kesalahan menggaji warga asing tanpa permit.
Hakim Madihah Hairullah turut memerintahkan Mohd. Sulaiman Abdullah, 35, dipenjara lima bulan lagi jika gagal menjelaskan denda.
Mohd. Sulaiman mengaku menerima suapan itu daripada Zulikhtar Mohd. Dahari, 27, sebagai dorongan untuk melepaskan warga asing yang digajikan olehnya tanpa permit.
Tertuduh mendakwa mampu menjadi orang tengah antara Zulikhtar dengan pihak polis bagi menyelesaikan masalah tersebut dengan sejumlah bayaran.
Dia yang berasal dari Sarawak dan menetap di Taman Universiti, Skudai, dekat sini didakwa melakukan kesalahan itu di Restoran Ayub, Taman Universiti, pada pukul 9 malam, 9 Mac 2008.
Mohd. Sulaiman yang tidak diwakili peguam kelihatan tenang ditemani isteri dan kakaknya membayar denda tersebut.
Terdahulunya, dia merayu hukuman ringan kerana sudah insaf selain perlu melaksanakan tanggungjawab terhadap anak dan isterinya.

No comments:

Post a Comment