Search This Blog

Tuesday, May 17, 2011

Penganggur Didakwa Menyamar Timbalan Pengarah SPRMSHAH ALAM: Seorang penganggur didakwa atas 11 pertuduhan menipu membabitkan wang tunai berjumlah RM10,200 dengan menyamar sebagai Timbalan Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Pengakuan tertuduh, Zuhaimi Mohamad, 41, direkodkan di Mahkamah Sesyen di sini pada Khamis.
Dia didakwa telah menipu mangsa, Mohd Rosdi Mat Hassan, 42, Hairizaha Talib, 45, dan Mohd Yussof Ros, 53, kononnya dia adalah Timbalan Pengarah SPRM Negeri Sembilan dan ketua bagi urusan lelongan barangan rampasan kastam dan kereta SPRM.
Perbuatan tertuduh didakwa telah mendorong semua mangsa untuk menyerahkan wang tunai kepadanya yang dikatakan sebagai bayaran untuk membeli pelbagai barangan seperti motosikal EX5, telefon bimbit Nokia dan juga komputer riba.
Selain itu, ada di antara wang tersebut yang dimasukkan ke dalam akaun bank CIMB milik Mohd Hatta Solihin dikatakan sebagai bayaran pendahuluan untuk pembelian kereta jenis Kancil dan Iswara.
Kesalahan itu didakwa dilakukan di sekitar Kajang, dekat sini, antara 20 Januari 2009 dan pertengahan Mac tahun yang sama.
Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya dari SPRM, Mohd Asri Abd Rahman Sidik mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebatan dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.
Pada prosiding itu, Mohd Asri menawarkan jaminan sebanyak RM5,000 untuk setiap pertuduhan atas alasan tertuduh telah didakwa di mahkamah bagi kesalahan yang serupa.
"Tertuduh telah didakwa di Mahkamah Majistret di Kuala Pilah dan Bahau (Negeri Sembilan), Jeli (Kelantan) dan Kuala Behrang (Terengganu) dan tertuduh tidak mempunyai penjamin," katanya.
Beliau juga memaklumkan bahawa tertuduh kini ditahan di Penjara Pangkalan Chepa, Kelantan.
Bagaimanapun, Zuhaimi yang berkulit sawo matang merayu agar dibenarkan jaminan atas alasan dia menghidap penyakit jantung dan kencing manis.
Hakim Mat Ghani Abdullah kemudiannya menetapkan jaminan pada jumlah RM30,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 27 Jun depan sebagai tarikh sebutan semula kes.

No comments:

Post a Comment