Search This Blog

Tuesday, May 10, 2011

Kebun sawit musnah dalam kebakaranBEGINILAH keadaan kebun sawit milik Che Mod Muhammad Nor yang musnah dalam kebakaran, kelmarin.


BACHOK 9 Mei - Hasrat seorang pengusaha kecil kebun kelapa sawit di Kampung Beris Lalang dekat sini untuk menikmati hasil tanamannya berkecai apabila anak sawit itu musnah dalam kebakaran, semalam.

Che Mod Muhammad Nor, 48, ketika ditemui berkata, kebakaran itu mengakibatkan hampir 100 batang anak sawit yang ditanam di kawasan seluas dua hektar sejak setahun lalu musnah.
"Saya mula menyedari kebakaran ini sewaktu datang untuk membuat kerja-kerja ladang. Selepas itu, saya terus membuat laporan kepada bomba untuk mendapatkan bantuan," katanya.
Dia bagaimanapun gagal menyatakan jumlah kerugian sebenar yang dialami akibat kejadian itu.
Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bachok, Nordin Zakaria berkata, pihaknya menerima panggilan kira-kira pukul 1.18 petang dan tiba di tempat kejadian bersama tujuh anggota kira-kira 15 minit kemudian.
Beliau berkata, operasi memadam kebakaran kebun itu mengambil masa agak lama memandangkan kawasan terlibat dipenuhi dengan bahan atau sisa buangan termasuk akar-akar pokok yang telah reput dan mudah terbakar.
"Kebakaran dapat dikawal beberapa jam kemudian. Punca kejadian dan kerugian masih dalam siasatan," katanya.
Nordin turut menasihatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati dengan tidak melakukan pembakaran terbuka berikutan cuaca panas ketika ini.

No comments:

Post a Comment