Search This Blog

Thursday, May 5, 2011

Ibu dakwa ditipu ‘polis’ untuk bebaskan anak


5 MEI 2011: Mohar Mohamed Ali (kiri) menunjukkan salinan slip kemasukan wang dan laporan polis sementara ibunya, Ranirahmah Ismail menunjukkan gambar dua anaknya yang masih ditahan pihak polis pada sidang media mengenai penipuan wang jaminan oleh pihak yang mengaku sebagai polis di Petaling Jaya. - Utusan/FAUZI BAHARUDIN

PETALING JAYA - Seorang ibu mendakwa ditipu sebanyak RM13,000 oleh ‘anggota polis’ yang menahan dua anaknya yang dipercayai terbabit dengan kes curi motosikal dengan alasan wang tersebut adalah bagi menjamin anak-anaknya.

Rani Rahmah Ismail, 59, berkata, kedua-dua anaknya iaitu Mohamad Ramadan Mohamed Ali, 22, dan Mohd Rafe, 20, ditahan pada 8 Mac lepas di kediaman mereka di Batu Caves, Gombak.
"Seramai enam anggota polis mendakwa anak saya perlu ditahan untuk membantu siasatan tapi tidak memberitahu untuk kes apa mereka ditahan,” katanya kepada pemberita di pejabat peguam di sini hari ini.
Beliau berkata, dua minggu selepas anak-anaknya ditahan, beliau menerima panggilan telefon daripada seseorang yang dipercayai anggota polis yang menahan kedua-dua anaknya dan meminta wang RM30,000 sebagai wang jaminan untuk membebaskan anak-anaknya.
"Masa mereka meminta RM30,000, saya mengatakan tidak mampu untuk membayar. Tiga hari selepas itu mereka telefon lagi dan meminta hanya RM13,000 dan seminggu selepas itu saya memberikan wang tersebut melalui akaun bank,” katanya. - Bernama

No comments:

Post a Comment