Search This Blog

Monday, May 9, 2011

Hari ibu tiada makna apabila anak dihukum gantung


ALOR SETAR: Sambutan hari ibu, hari ini tidak membawa apa-apa makna buat seorang wanita yang terpaksa menyaksikan hukuman gantung sampai mati dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi di sini, terhadap anak lelakinya kerana mengedar dadah dua tahun lalu. 


Wanita berusia lewat 50-an itu menangis teresak-esak hingga tidak bermaya dan terpaksa dipapah ahli keluarganya sebaik Pesuruhjaya Kehakiman, Mohd Zaki Abd Wahab menjatuhkan hukuman mati terhadap Airy Azam Mohamad, 31, selepas didapati bersalah mengedar dadah jenis ganja seberat hampir 60 kilogram.
Tertuduh yang berasal dari Kelantan didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (KIK), Bukit Kayu Hitam pada jam 12.30 tengah hari 17 April 2009.
Tertuduh yang memakai kemeja T biru berbelang merah dan seluar denim biru bagaimanapun tenang ketika Mohd Zaki membacakan hukuman. 

Terdahulu, Mohd Zaki dalam penghakimannya berkata, mahkamah tidak boleh menerima alasan tertuduh yang mengatakan dia tidak tahu barangan yang dibawa itu adalah dadah. 

"Pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah dan tertuduh disabitkan kesalahan," katanya. 

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwaraya Kastam Diraja Malaysia, Nik Suhaimi Nik Sulaiman, manakala tertuduh diwakili peguam RSN Rayer. 

No comments:

Post a Comment