Search This Blog

Monday, May 9, 2011

Guna nama VIP: Penipu licik tidak serik

KOTA BAHARU - Kelicikan seorang bekas banduan melakukan kegiatan penipuan dengan menggunakan nama orang kenamaan tidak bertahan lama apabila dia akhirnya ditangkap polis petang semalam.
Timbalan Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Supritendan Idris Abd Rafar berkata, suspek yang berumur 29 tahun dan baru lima bulan dibebaskan dari penjara ditahan di sebuah hotel di sini pada 2 petang semalam.
"Suspek dikatakan telah pergi ke hotel berkenaan dan meminta kunci sebuah bilik hotel dan wang tunai RM100 yang didakwanya atas arahan pemilik hotel.
"Bagaimanapun pekerja hotel berkenaan yang curiga, kemudian menghubungi pemilik hotel untuk memaklumkan tentang kehadiran suspek dan pemilik hotel kemudian menafikan beliau ada mengeluarkan arahan itu,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Katanya, hasil laporan daripada pemilik hotel itu pihak polis segera melakukan gerakan mengesan mangsa dan berjaya menahan mangsa di bilik hotel berkenaan.
"Hasil pemeriksaan di dalam hotel juga mendapati sebuah TV LCD telah hilang dan siasatan awal kemudian menemui LCD itu disimpan di dalam kenderaan jenis Pajero yang disewa suspek.
"Dengan penahanan suspek ini kita percaya enam kes penipuan melibatkan kerugian RM24,000 yang dilaporkan di sekitar bandar ini dapat diselesaikan bagaimanapun kita percaya masih ramai individu yang telah tertipu dengan suspek tetapi tidak membuat laporan polis dan kita minta mereka tampil membantu siasatan,” katanya. - Bernama, kosmo

No comments:

Post a Comment