Search This Blog

Monday, May 9, 2011

Bapa mangsa buli buat laporan


KUALA LUMPUR: Seorang pelajar perempuan berusia 13 tahun digunting rambut, leher dijerut dengan tali leher, selain berulang kali ditampar dua rakan sekelas dalam satu kejadian buli di sebuah sekolah menengah di Jinjang, di sini, minggu lalu.
Perbuatan buli tidak berakhir di situ apabila perbuatan itu dirakam dengan telefon bimbit dan dimuat naik di laman sosial Facebook sebelum tersebar meluas di YouTube bermula kira-kira jam 10 malam, kelmarin.

Difahamkan, kejadian itu berlaku hanya kerana mangsa meminta mereka supaya tidak membuat bising berikutan ketiadaan guru di dalam kelas.

Dalam kejadian antara jam 8 hingga 10 pagi itu, semua pelajar sedang menunggu guru mata pelajaran lain selepas menamatkan sesi pembelajaran.

Rentetan tersebarnya rakaman kira-kira tiga minit di Internet, bapa mangsa berusia 47 tahun membuat laporan di Balai Polis Jinjang, di sini, kira-kira jam 10 pagi, semalam.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan ketika dihubungi, mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian berkenaan dan memberitahu siasatan lanjut dilakukan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan (KK).


Zakaria berkata, berdasarkan keterangan mangsa kejadian buli itu berlaku seminggu lalu ketika guru tiada di dalam kelas.

“Mangsa dan dua pelajar yang membulinya belajar dalam kelas yang sama. Mangsa mendakwa ditampar beberapa kali di kepala, rambutnya digunting dan lehernya dijerut menggunakan tali leher.
“Tiada kecederaan serius dialami mangsa, namun polis mengarahkan rujukan dilakukan di hospital untuk keselamatannya selain bagi memudahkan siasatan,” katanya.

Zakaria berkata, mangsa pada mulanya sudah mengabaikan kejadian itu, malah cuba melupakannya, namun kecewa apabila mengesan klip video dia dibuli dimuat naik di laman sosial Facebook pada 6 Mei lalu sebelum tersebar di Internet mulai kelmarin.

Dalam rakaman video berkenaan, terdapat kelibat dua pelajar perempuan bergilir-gilir membuli mangsa sambil disaksikan beberapa pelajar lain.

Mangsa yang ditampar menangis sambil merayu dikasihani. Namun, rayuannya tidak diendahkan sebelum seorang daripada pelajar perempuan itu mengambil tali leher dan menjerut lehernya.

Rakan sekelasnya turut menggunting rambutnya sebelum mereka menghentikan perbuatan itu selepas menyedari kehadiran guru kelas.

Semalam, rakaman kedua adegan buli berkenaan yang selama 3.09 minit sekali lagi dimuat naik di YouTube kira-kira jam 4 petang yang turut menyiarkan sari kata serta muzik latar.
mymetro

1 comment: