Search This Blog

Monday, May 9, 2011

50,000 pakaian tiruan dirampas


ALOR SETAR - Bahagian Penguatkuasaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kedah menahan seorang lelaki dan merampas 50,000 helai pakaian tiruan pelbagai jenama terkenal bernilai RM500,000 dalam operasi di sebuah rumah kedai di Taman Tengku Husna, Jalan Tanjung Bendahara di sini hari ini.

Ketua Pegawai Penguatkuasa KPDNKK Kedah, Suhaimi Mat Sari berkata, serbuan pukul 11 pagi itu dilakukan hasil risikan pihaknya selama sebulan dan diketuai oleh Ketua Unit Operasi KPDNKK Kedah, Mohamad Amir Abdullah bersama sembilan anggota.
"Pelbagai jenis pakaian berjenama tiruan itu ditempatkan dalam sebuah rumah kedai di tingkat satu premis itu,” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di sini hari ini.
Suhaimi berkata lelaki berusia 30-an yang ditahan itu ialah pemilik premis berkenaan manakala rumah kedai itu dijadikan tempat penyimpanan pakaian tiruan yang diimport dari Thailand untuk diedar kepada peniaga kecil di sekitar bandar raya ini.
"Pemilik premis ini dipercayai menjalankan perniagaan itu hampir setahun dan menjadikan rumah kedai ini sebagai stor simpanan pakaian tiruan untuk peniaga kedai runcit mahupun pasar malam mendapatkan bekalan pakaian di sini,” katanya.
Beliau berkata lelaki itu turut memiliki sebuah kedai kecil bagi mengaburi pihak berkuasa. - Bernama

No comments:

Post a Comment