Search This Blog

Tuesday, May 17, 2011

3 sindiket curi kereta berkubur

SEBAHAGIAN kenderaan curi yang dirampas polis di Ibu Pejabat Kontinjen Polis Selangor di Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Kelicikan tiga sindiket curi kenderaan mewah yang beroperasi di Lembah Klang tidak bertahan lama apabila seramai 23 anggota sindiket tersebut ditahan dalam beberapa serbuan sepanjang bulan lalu.
Dua daripada tiga sindiket itu mencuri kenderaan mewah semata-mata untuk diseludup ke luar negara manakala sebuah lagi sindiket memberi tumpuan meleraikan kenderaan curi untuk menjual alat ganti kenderaan kepada bengkel-bengkel.
Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Mohd. Zinin berkata, dalam serbuan-serbuan itu, polis telah merampas 15 kenderaan curi dan sejumlah 1,603 komponen alat ganti yang kesemuanya bernilai lebih RM30 juta dalam serbuan khas.
Berikutan penahanan itu, polis percaya dapat menyelesaikan 261 kes samun kereta.
Semua suspek direman untuk disiasat mengikut Seksyen 379A Kanun Keseksaan kerana mencuri kenderaan.
"Siasatan mendapati ketiga-tiga sindiket itu tidak mempunyai sebarang hubungan," kata Mohd. Bakri pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor di sini semalam.
Merujuk sindiket pertama, beliau berkata, polis melalui Ops Wangi Logistik menahan 12 suspek yang berumur di antara 30 dan 60 tahun dan merampas enam kenderaan mewah curi antaranya Toyota Alphard, Fortuner, Toyota Hilux, Toyota Camry, BMW dan Mercedes yang berharga RM4.5 juta.
Semua kenderaan curi oleh sindiket itu diseludup ke luar negara melalui Pelabuhan Klang.
kosmo

No comments:

Post a Comment