Search This Blog

Thursday, May 5, 2011

12 keluarga hilang rumah


SHAH ALAM: “Habis semua hangus...mesin jahit yang baru dibeli dengan berhutang untuk memudahkan isteri ambil tempahan jahitan pun lebur,” kata Ahmad Zakri Abdul Halim, 30.
Dia seorang daripada 45 mangsa yang tinggal sehelai sepinggang membabitkan 12 rumah berkembar separuh papan dan batu di Lorong Haji Husin, Batu 7, Jalan Kebun, Seksyen 30, dekat sini, yang hangus dalam kebakaran, malam kelmarin.

Ahmad Zakri bagaimanapun berkata dia bersyukur sebab isterinya, Hasliza Berahim, 29, yang masih dalam pantang bersalin anak kedua, Mia Kaisara dan anak sulung Mohd Haziq berusia dua tahun terselamat tiada di rumah kerana berpantang di kampung di Jengka, Pahang. Sementara itu, Penolong Penguasa Bomba, dari Balai Bomba dan Penyelamat Kota Raja, A Romzi Abu, berkata pasukannya menerima panggilan mengenai kebakaran itu pada jam 9.42 malam dan jentera pertama tiba di tempat kejadian pada jam 10.01 malam. Katanya, kebakaran berjaya dikawal pada jam 10.13 malam dan padam sepenuhnya pada jam 11.05 malam. “Kebakaran membabitkan 12 rumah berkembar separuh papan, separuh batu dan sebuah kereta di hadapan satu daripada rumah berkenaan turut terbakar,” katanya. Sementara itu, Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Mohd Jaafar Mohd Atan yang ditemui ketika melawat lokasi kejadian semalam berkata, pihaknya mencari rumah sementara mungkin di Pojek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) di Seksyen 26 atau di Dewan MBSA.

Ketika ini, semua mangsa ditempatkan di Masjid Al-Falah berdekatan kawasan kejadian.

No comments:

Post a Comment