Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Warga India dipenjara 4 tahun miliki ketamin di KLIA

SHAH ALAM — Seorang penjual telefon bimbit warga India bernasib baik apabila terlepas daripada hukuman mati, sebaliknya dihukum penjara empat tahun atas tuduhan pilihan memiliki ketamin seberat 2.39kg di Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, dua tahun lalu.
Hakim Mahkamah Tinggi di sini, Datuk Wira Mohtarudin Baki semasa menjatuhkan hukuman itu berkata cara tertuduh, Mohamed Ali Shaik Dawood, 35, membawa masuk dadah itu ke dalam negara ini jelas menunjukkan dia cuba mengelirukan pihak berkuasa.
Mohtarudin memerintahkan Mohamed Ali menjalani hukuman itu berkuatkuasa daripada tarikh dia ditangkap pada hari kejadian iaitu 27 Dis 2009.
Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat Cawangan Pemeriksaan Penumpang 1, Balai Ketibaan Antarabangsa, Terminal Utama KLIA, kira-kira pukul 6.45 pagi.
Mohamed Ali didakwa mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan dihukum mengikut Seksyen 12 (3) Akta yang sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM100,000 atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya sekali. — Bernama

No comments:

Post a Comment