Search This Blog

Tuesday, April 26, 2011

Warga Australia dipenjara 18 tahun edar dadahDENPASAR 25 April - Seorang rakyat Australia dijatuhi hukuman penjara selama 18 tahun oleh sebuah mahkamah Indonesia, hari ini kerana kesalahan menyeludup dadah ke pulau Bali.
Michael Sacatides, 43, ditahan Oktober lalu di Lapangan Terbang Antarabangsa Bali selepas mendarat dari Bangkok menaiki pesawat AirAsia dengan 1.7 kilogram dadah jenismethamphetamine ditemui dalam beg miliknya.
"Defendan disahkan bersalah kerana menyeludup dadah dan dihukum penjara selama 18 tahun," kata Ketua Hakim Sigit Sutanto ketika menjatuhkan hukuman.
Katanya, Sacatides dijatuhi hukuman lebih dua tahun dari hukuman yang dicadangkan pihak pendakwa raya kerana dia tidak mengaku dadah itu miliknya.
"Dia melakukan jenayah yang boleh membahayakan generasi muda kita dan ia bertentangan dengan kempen kerajaan untuk menghapuskan dadah," ujarnya.
Jurulatih tinju dari Sydney itu akan menyertai beberapa orang teman senegaranya yang dipenjarakan di penjara Kerobokan, Bali atas kesalahan berkaitan dadah. - AFP

No comments:

Post a Comment