Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Tidak sempat jual besi curiJERTIH – Hasrat dua remaja lelaki menikmati wang hasil jualan besi curi dari sebuah tapak binaan bangunan sarang burung walit tidak kesampaian apabila mereka terlebih dahulu diberkas polis sebaik saja membawa keluar besi itu di kampung Pangkalan Sentul, di sini.

Dalam kejadian 1.30 pagi itu, dua remaja berumur 16 dan 19 tahun itu menaiki sebuah Kancil disyaki ingin melarikan sejumlah muatan besi binaan.

Tidak sampai 500 meter selepas meninggalkan tapak binaan, sepasukan anggota polis Cawangan Pencegahan Jenayah (CPJ) Balai Polis Jertih yang menjalankan rondaan terserempak dengan kereta suspek dalam keadaan mencurigakan.

Polis mengarahkan suspek berhenti namun mereka bertindak melarikan diri dengan memecut kenderaan ke arah persimpangan lampu isyarat Seberang Jertih sebelum membelok ke arah Kuala Besut melalui jalan Gong Kedak.

Bagaimanapun usaha suspek meloloskan diri gagal apabila kenderaan yang dipandu salah seorang daripada mereka memasuki jalan mati di kampung Kenjing iaitu kira-kira dua kilometer daripada tempat mereka mula-mula diarahkan berhenti.

Apabila terkandas, suspek dikatakan keluar dari kereta dan bersembunyi dalam sebuah stor rumah penduduk di situ tetapi berjaya ditahan.

Remaja berusia 16 tahun itu beralamat di Kampung Guntung Luar dan rakannya dari Kampung Bintang, Setiu.

Timbalan Ketua Polis Daerah, DSP NorZainy Mohd Noor berkata, suspek ditahan untuk membantu siasatan manakala ujian saringan air kencing mendapati kedua-dua mereka positif methamphetamine (pil kuda).

Kata beliau, pemeriksaan lanjut pada kenderaan itu turut menemui sejumlah besi binaan dalam bahagian tempat duduk belakang kereta yang mana kerusi belakangnya telah dibuka.

“Suspek juga melumur nombor pendaftaran belakang kereta dengan minyak gris bertujuan supaya ia tidak kelihatan jelas pada waktu malam,” katanya.

NorZainy berkata, cermin kenderaan itu juga gelap disyaki bertujuan memastikan orang ramai tidak dapat melihat barang yang dibawa mereka.

Kes ini disiasat di bawah Seksyen 379 Kanun Keseksaan dan Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana menagih dadah.

No comments:

Post a Comment