Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Stor simpan alat sukan terbakarKANGAR – Sebuah stor menyimpan peralatan sukan dan sebuah bilik pengurusan sukan di blok aras satu, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Syed Hassan musnah dalam kebakaran kira-kira jam 1.50 petang semalam.

Difahamkan, stor dan bilik pengurusan sukan itu menyimpan pelbagai peralatan sukan seperti kayu hoki, jersi dan bola. Malah sebahagian besarnya adalah stok baru yang dipindahkan dari aras bawah ke situ selepas kejadian banjir baru-baru ini.

Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri (JPN), Nuzrin Nuiman berkata, kejadian kebakaran membabitkan blok terawal di sekolah berkenaan disedari pelajar sebelum bertindak memaklumkan kepada guru.

Beliau berkata, ketika kejadian, empat kelas membabitkan 120 pelajar Tingkatan Tiga di bangunan berkenaan sedang mengikuti waktu pembelajaran terakhir.

“Kita bersyukur kerana kebakaran yang berlaku ketika pelajar sedang mengikuti waktu pembelajaran akhir itu tidak melibatkan sebarang kemalangan,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.

Sementara itu, Pemangku Pengarah Bomba Negeri, Mohd Fadzil Haroon berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 1.54 tengah hari.

Menurutnya, tiga jentera dengan kekuatan 20 anggota dari Balai Kangar dan Arau dihantar untuk memadamkan api di sekolah sukan negeri itu.

Beliau berkata, setiba di tempat kejadian, pihaknya mendapati asap tebal berkumpul di atas siling bangunan dan kebakaran dipercayai berpunca dari sebuah stor menyimpan peralatan sukan.

“Bomba terpaksa memecahkan siling bangunan bagi mengawal api dan selepas 15 minit api dapat dikawal.

“Punca kebakaran dan anggaran kerugian masih disiasat,” katanya.

Yang dipertua, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah berkenaan, Azihani Ali berharap kementerian akan menyalurkan bantuan untuk membaik pulih blok bangunan sekolah yang menempatkan pelajar Tingkatan Tiga yang bakal menduduki peperiksaan tidak lama lagi.

No comments:

Post a Comment