Search This Blog

Friday, April 15, 2011

Silap undur, gerabak tergelincir
PADANG RENGAS – Gara-gara tersilap undur, gerabak kereta api yang membawa muatan simen milik sebuah syarikat tergelincir di stesen kereta api Padang Rengas, semalam.

Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar, Superintendan Abdul Gaffar Mohammad, berkata, kejadian yang berlaku kira-kira jam 5.40 pagi itu menyebabkan laluan kereta api arah Utara Selatan ditutup buat sementara waktu.

Menurutnya, insiden itu juga mengakibatkan gangguan laluan jalan raya dari Padang Rengas menuju ke Lubuk Merbau apabila terpaksa ditutup untuk kerja baik pulih.

Menurutnya, kejadian itu juga menyebabkan gangguan kepada laluan jalan raya dari Padang Rengas menuju ke Lubuk Merbau.

“Daripada maklumat awal, kita dapati kereta api yang membawa muatan sama tersilap undur sebelum merepuh gerabak yang ketika itu sedang berhenti untuk proses menukar laluan.

"Rempuhan itu menyebabkan gerabak berkenaan tergelincir sehingga mengganggu laluan di kedua-dua lorong,” katanya kepada pemberita ketika dihubungi, semalam.

Sinar Harian difahamkan, kerja baik pulih segera dilakukan bagi melancarkan semua laluan kereta api termasuk laluan jalan rata yang terpaksa ditutup kepada pengguna.

Abdul Gaffar berkata, pihak terlibat mengambil beberapa jam melakukan kerja baik pulih dan laluan hanya dibuka jam 9 pagi.

No comments:

Post a Comment