Search This Blog

Thursday, April 21, 2011

Serangan mirip 'Jihad Individu'JAKARTA 20 April - Serangan berani mati di sebuah masjid dalam kawasan balai polis di Cirebon, Jawa Barat minggu lalu padan dengan corak 'jihad individu' yang disasarkan kepada penduduk tempatan oleh kumpulan pelampau kecil, lapor satu badan pemikir semalam.
Kumpulan Krisis Antarabangsa (ICG) dalam laporannya turut mengesan satu trend yang menyasarkan sasaran tertentu berbanding pengeboman sembarangan, sasaran tempatan berbanding rakyat asing yang didakwa dilakukan kumpulan kecil berbanding organisasi terancang.
Menerusi laporan bertajuk Indonesian Jihadism: Small Groups, Big Plans, kumpulan beribu pejabat di Brussels itu berkata, dua pendekatan itu saling melengkapi antara satu sama lain.
Laporan itu menyatakan, pertubuhan jihad lebih besar mempunyai jaringan dan dana untuk menyokong pendekatan keagamaan oleh kumpulan radikal yang mendukung prinsip pelampau melalui media dan kajian agama.
Jelas laporan itu, kumpulan seperti Jemaah Islamiyah (JI) dan Jemaah Anshorut Tauhid (JAT) mensasarkan rakyat tempatan yang dilihat sebagai 'penindas' termasuk anggota polis, penganut Kristian dan pengikut ajaran Ahmadiyah.
Penasihat kanan ICG, Sidney Jones berkata, kewujudan kumpulan-kumpulan kecil yang melancarkan jihad untuk kepentingan sendiri menekankan keperluan program-program pencegahan 'yang hampir-hampir tidak wujud di Indonesia'.
"Tugas paling penting adalah untuk mengenal pasti masyarakat yang terdedah, bermula dengan kawasan yang pernah menyaksikan kewujudan kumpulan pelampau pada masa lalu dan memikirkan program yang dapat menyekat mereka daripada menerima ajaran pelampau," katanya.
Penduduk tempatan, Mohammed Syarif, 32, meletupkan dirinya di dalam sebuah masjid di Cirebon ketika jemaah sedang menunaikan solat Jumaat minggu lalu, menyebabkan dia terbunuh sementara 30 yang lain cedera.
Polis kini masih menyiasat motif kejadian dan kaitannya dengan kumpulan pengganas. - AFP
Utusan Malaysia Online - Luar Negara

No comments:

Post a Comment