Search This Blog

Tuesday, April 26, 2011

Sembunyi dadah dalam bingkai gambar

KOTA BHARU 25 April – Seorang penjual sari warga India dihukum gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini, hari ini selepas didapati bersalah mengedar 8,488 gram ketamine, dua tahun lalu.
Hakim Azman Abdullah menjatuhkan hukuman ke atas Mukhtar Shaker Aslien, 53, setelah pihak pembelaan gagal menangkis pertuduhan mengikut Seksyen 39B(1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Nazian Mokhtar.
Menurut hakim itu, tertuduh telah mendaftar masuk dua beg berisi dadah yang disembunyikan dalam bingkai gambar dari Lapangan Terbang Madras, India melihat tag pada bagasinya.
Beliau berkata, berdasarkan keterangan saksi, sebaik sahaja melalui pemeriksaan pihak berkuasa di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra (LTSIP) di sini, tertuduh sejak awal dilihat cuba mengelak membuka kunci beg dan hanya akur setelah dipaksa supaya berbuat demikian.
Hakim itu berkata, sekiranya tertuduh tidak mengetahui begnya berisi dadah, sudah tentu dia terus membukanya apabila diarahkan.
“Tertuduh dilihat terketar-ketar apabila pengadu (pegawai kastam) menghampiri lapisan berisi dadah dan enggan mematuhi arahan pengadu supaya membuka lapisan (bingkai gambar) tersebut,” kata beliau.
Tertuduh yang diwakili peguam P. Dorairaj didakwa melakukan kesalahan itu pada pukul 4.30 petang, 5 Julai 2009 di Kaunter Pemeriksaan Penumpang di lapangan terbang tersebut.

No comments:

Post a Comment