Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Seludup ubat batukRANTAU PANJANG – Dua warga Thailand ditahan anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) apabila disyaki membawa masuk 59 botol ubat batuk dan 5 kilogram daun ketum di pangkalan haram di sini.

Pegawai Memerintah Batalion Ke 2 Rejimen Sempadan, Lt Kol Zambery Jefry Darus berkata, hasil pemeriksaan mendapati ubat batuk dan daun ketum yang diperoleh sekitar negeri Kelantan di bawa untuk melintasi sempadan ke Thailand

“Kita percayai kedua-dua barang ini akan diproses campuran ubat batuk dan daun ketum serta bahan campuran lain sebagai jenama minuman yang terbaru. Kedua-kedua warganegara Thailand bersama ubat batuk dan daun ketum diserahkan kepada pihak PDRM Rantau Panjang untuk tindakan undang-undang,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Beliau berkata, rampasan yang dibuat adalah hasil rondaan rutin pihaknya pada 10 April lalu di pangkalan haram sekitar Rantau Panjang.

Menurutnya, aktiviti yang berlaku di sepanjang sempadan Malaysia-Thailand tidak tertumpu kepada penyeludupan bahan-bahan makanan tetapi turut melibatkan aktiviti haram melibatkan penyeludupan binatang kawalan dan ternakan, benih padi, pil kuda, ubat batuk, dan pendatang tanpa izin.

“Kegiatan aktiviti ekonomi lintas sempadan secara haram ini dilihat kebiasaan penduduk sekitar mencari rezeki. Ini dapat dilihat terdapat lebih kurang 120 pangkalan haram yang diperbuat tangga konkrit dibina sepanjang Sungai Golok sama ada di sebelah tebing Thailand dan Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, semua tindakan yang dilakukan penyeludup tidak berjaya dan mudah dihidu oleh pihak berkuasa melalui kebijaksanaan penilaian modus operandi dan tipu helah yang sentiasa berubah-ubah untuk mengelirukan pasukan keselamatan.

Katanya, anggotanya sentiasa memperketat kawalan serta operasi di pangkalan-pangkalan haram sepanjang Sungai Golok.

Beliau turut menegaskan bahawa anggotanya sedikit pun tidak berganjak dari mempertahankan dan mengawal sempadan negara dan tidak akan berkompromi dalam apa juga bentuk ancaman dan tidak akan bertolak ansur terhadap mereka yang tidak menghormati undang-undang negara.

1 comment:

  1. NK TANYA..CITE NI U CURI KAT MANER? DAH LE XKREDIT SI PENYIAR ATAU PENULISNYE..APAHAL NIH

    ReplyDelete