Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Peserta rugi ribuan ringgitJONG BERLABUH - Seramai 27 peserta Projek Tanam Semula Berkelompok (TSB) Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) dekat sini diancam bahaya selain terpaksa menanggung kerugian ribuan ringgit apabila projek tanaman kelapa sawit mereka di kawasan seluas hampir 50 hektar diserang gajah liar.

Serangan haiwan itu dikatakan paling teruk pada tahun ini yang masuk malam kelima sejak 9 April lalu malahan terdapat penduduk ternampak dua gajah memakan tanaman peserta.

Pengerusi TSB Jong Berlabuh, Abdul Zakhir Abdullah Sani berkata, seramai tiga peserta mengalami kerugian teruk apabila lebih 200 anak pokok sawit milik mereka yang berusia tiga tahun musnah dicabut dan dimakan haiwan itu.

Menurutnya, kesan tinggalan haiwan itu jelas membuktikan ia masuk melebihi seekor dengan kerugian tanaman yang turut membabitkan anak pokok baru ditanam.

“Kami terpaksa menanggung kerugian saban tahun akibat serangan gajah liar. Kawasan lain yang terbabit dengan tanam semula sudah berjaya menikmati hasil mereka. Namun, peserta TSB di sini terpaksa menghadapi kesukaran dan kerugian.

“Kos untuk tanam semula amat tinggi dan ditambah pula dengan hasil yang gagal dikeluarkan, ia membebankan kebanyakan peserta yang terdiri daripada golongan berpendapatan rendah,” katanya.

Abdul Zakhir berkata, projek TSB itu terletak bersebelahan dengan Hutan Simpan Yong serta Rizab Taman Negara dan tidak mustahil haiwan itu datang dari kawasan hutan itu.

Menurutnya, lokasi itu menjadi antara faktor ancaman berterusan kerana pelbagai usaha seperti pembinaan pagar elektrik dan longkang gajah tidak memberikan apa-apa hasil untuk menghalang kemasukan haiwan itu.

Sementara itu, Setiausaha TSB, Ahmad Misfa Mohd Hashim berkata, haiwan itu turut menghampiri rumah penduduk untuk mencari makanan dan keadaan itu benar-benar membimbangkan penduduk terhadap tahap keselamatan mereka.

Menurutnya, pihak berkenaan diharap dapat tampil untuk mengatasi masalah itu supaya penduduk dan peserta tidak terus diancam bahaya serta mengalami kerugian.

“Penduduk berharap pihak berkenaan dapat mengambil tindakan jangka panjang supaya masalah itu tidak lagi berulang dan membebankan mereka,” katanya.TSB sumber pendapatan utamaPeserta TSB, Wan Manaf Wan Latiff pula berkata, TSB di bawah Risda itu adalah antara lokasi utama penduduk mencari rezeki terutama melalui projek sawit selain tanaman sampingan lain.

Menurutnya, ia terletak di seberang Sungai Pahang yang berdekatan dengan hutan simpan kerana kawasan itu adalah kampung lama dan lokasi penduduk bercucuk tanam.

“Ancaman haiwan liar dan kerugian hasil tanaman boleh diatasi jika kerajaan menyediakan lokasi baru untuk peserta memulakan projek tanpa perlu ke seberang sungai.

“Jika ada lokasi baru, ia diharap dapat disediakan untuk peserta. Ia membolehkan penduduk tidak perlu lagi menyeberang sungai untuk mencari lokasi terbaik bagi mengusahakan tanaman mereka,” katanya.

Dia berkata, kos untuk menjayakan pertanian di lokasi sedia ada itu agak tinggi terutama apabila ia sering musnah akibat serangan gajah.

Menurutnya, masalah itu secara tidak langsung membuatkan pendapatan penduduk terjejas apabila hasil tanaman tidak dapat dikeluarkan.

“Sampai bila peserta TSB perlu menanggung kerugian? Kami harap Kerajaan Negeri juga dapat tampil untuk membantu menangani masalah ini yang berlaku sejak sekian lama,” katanya.

No comments:

Post a Comment