Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Perhilitan diminta tangkap gajah liar


TEMERLOH 13 April — Peserta Projek Tanam Semula (TSB) Risda Kampung Jong Berlabuh, dekat sini meminta Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Pahang (Perhilitan) menangkap gajah-gajah liar yang memusnahkan pokok sawit di projek kelompok mereka.

Pengerusi TSB Kampung Jong Berlabuh, Abdul Zakhir Abdullah Sani berkata gajah itu kerap kali menceroboh kawasan berkenaan dan yang paling kerap ialah tahun ini.
"Tahun ini, sudah lima kali haiwan itu menceroboh dan memusnahkan tanaman sawit di kawasan hampir 50 hektar yang disertai 27 peserta.
Beliau berkata, tiga peserta TSB di situ mengalami kemusnahan lebih 200 pokok sawit akibat serangan gajah itu membabitkan kerugian puluhan ribu ringgit.
Pelbagai usaha dilakukan penduduk, antaranya mengali longkang lebar, namun usaha itu gagal, sebaliknya gajah itu terus menceroboh dan memusnahkan pokok sawit di situ, katanya.
Abdul Zakhir bimbang jika tidak ditangkap atau diusir, gajah itu akan turut menceroboh kawasan penempatan kerana sudah ada tanda tanda haiwan itu menghampiri kawasan penempatan penduduk.
Kawasan TSB itu terletak di seberang Sungai Pahang dan ia merupakan kawasan kampung lama yang dibangunkan semula dengan projek TSB sawit Risda bagi memberikan sumber pendapatan kepada penduduk. — Bernama

No comments:

Post a Comment