Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Pencuri ambil kesempatanBENTONG – Seorang mangsa kes pecah rumah terkejut apabila rumahnya di Taman Bentong Makmur dipecah masuk pencuri walaupun tidak sampai dua jam meninggalkan rumah kerana ada urusan di Bandar Bentong, kelmarin.

Mangsa, Len Seng Teck, 68, berkata, kejadian itu kali pertama berlaku ke atas keluarganya dan mereka kehilangan beberapa barangan berharga.

“Sebelum ini saya hanya mendengar cerita rumah orang lain dipecah masuk tetapi kali ini, ia menimpa keluarga kami pula.

“Apa yang diharapkan adalah, pihak berwajib dapat mengesan individu atau pihak tidak bertanggungjawab yang melakukan kes pecah rumah ini supaya tidak berterusan dan membimbangkan penduduk,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Rosli Abdul Rahman berkata, sejak awal tahun ini hingga 11 April yang lepas, terdapat empat kes pecah rumah berlaku di Taman Bentong Makmur iaitu satu pada siang hari dan tiga pada waktu malam.

Menurutnya, kita memerlukan bantuan jiran setiap kali meninggalkan rumah kerana mereka dapat membantu memerhati dan menjaga harta benda ditinggalkan serta melaporkan kepada pihak polis sekiranya berlaku perkara yang mencurigakan.

“Pihak polis sentiasa membuat rondaan berkala di kawasan perumahan namun penduduk juga perlu memainkan peranan dengan bersama-sama membantu menjaga harta benda masing-masing.

“Sikap yang perlu dipraktikkan adalah sentiasa memastikan kediaman dikunci dengan baik, menyimpan barangan berharga atau wang tunai di tempat selamat dan memasang alat keselamatan tambahan di kediaman iaitu kamera litar tertutup (CCTV),” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata demikian selepas mengulas kejadian pecah rumah yang berlaku di Taman Bentong Makmur, dekat sini, petang kelmarin.

No comments:

Post a Comment