Search This Blog

Friday, April 29, 2011

Pelakon Indonesia ditahan

Inong Malinda Dee , Andhika Gumilang


JAKARTA 28 April – Polis Indonesia menahan seorang pelakon filem lelaki, Andhika Gumilang yang juga suami kepada eksekutif bank antarabangsa, Citibank, Inong Malinda Dee berhubung kes penyelewengan dana pelanggan Citibank.
Andhika disyaki menerima habuan sebanyak Rupiah 311 juta (RM108,000) daripada Malinda, sejumlah daripada AS$2.3 juta (RM6.8 juta) yang digelapkan wanita itu daripada simpanan pelanggan bank berkenaan.
Malinda mengejutkan Indonesia apabila dia ditahan polis berikutan kes penyelewengan dana pelanggan Citibank pada bulan lepas.
Kes berkenaan mendapat liputan meluas media tempatan, selain mencetus kebimbangan rakyat di negara ini berhubung sistem keselamatan perbankan yang meragukan.
Andhika boleh didakwa di bawah Undang-Undang Penyelewengan Wang dan jika didapati bersalah aktor muda itu boleh dikenakan hukuman penjara sekurang-kurangnya lima tahun dan denda sebanyak Rupiah 15 bilion.
Menurut Ketua Jabatan Siasatan Polis Indonesia, Ito Sumardi, Andhika, 22, disyaki menerima wang berkenaan yang kemudiannya dijadikan sebagai wang pendahuluan untuk membeli kenderaan Hummer H3 bewarna putih atas namanya. – Utusan

No comments:

Post a Comment