Search This Blog

Saturday, April 2, 2011

Otak anggota Rela bersepaiSELAMA - Seorang anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela) di Kampung Sungai Batu mati dalam keadaan ngeri dengan serpihan otak mangsa bertaburan di lantai dan siling bilik hadapan rumahnya, kira-kira jam 10.30 pagi.

Ketika kejadian mangsa, Abd Hamid Abdlah, 49, dikatakan sedang mencuci laras senapang miliknya seorang diri.

Setiausaha UMNO Bahagian Kulim Bandar Baharu, yang juga wakil kepada Penyelaras Parlimen Kulim Bandar Baharu, Datuk Aziz Sheikh Fadzir, Hadzir Abdullah berkata, isteri mangsa, Norhafiza Hamid, 42, memaklumkannya, mangsa sempat bergurau dan bersarapan pagi bersama keluarga sebelum naik ke rumah.

“Tiba-tiba mereka terdengar bunyi letupan. Isteri mangsa kemudiannya mengarahkan anak perempuan mereka berusia 17 tahun untuk melihat apa yang berlaku.

“Anak mangsa kemudiannya menjerit apabila melihat mangsa dalam keadaan berlumuran darah, “ katanya.

Hadzir berkata, beliau dimaklumkan penduduk kampung, mangsa sedang mencuci senapangnya ketika kejadian berlaku kerana terdapat rotan yang digunakan untuk mencuci laras senapang berada di tempat kejadian di mana mayatnya ditemui.

Mangsa mempunyai empat anak berusia 21, 17, 12 dan tujuh tahun.

Waris mangsa, yang berada di tempat kejadian Abdul Aziz Othman berkata, dia bersama keluarganya ke rumah mangsa sehari sebelum kejadian berlaku.

Menurutnya, mangsa mengalami penyakit sukar tidur dan dengan kehadiran keluarganya diharap dapat menggembirakan mangsa.

“Saya memang dengar bunyi letupan seperti tayar motosikal meletup dan kemudiannya memeriksa di luar rumah. Saya masuk ke dalam rumah dan membuat pemeriksaan.

“Saya terkejut apabila ternampak mangsa dalam keadaan parah dan berlumuran darah. Dalam keadaan cemas saya berlari turun ke bawah dan meminta bantuan jiran. Mangsa tidak dapat di selamatkan kerana mengalami kecederaan parah di kepala, ” katanya.

Ketua Polis Daerah Bandar Baharu, Deputi Superintendan Helmi Aris berkata, mangsa mati di tempat kejadian kerana mengalami cedera parah di kepala.

“Sehingga kini polis mengklasifikasikan kes ini sebagai mati mengejut kerana tiada sebarang faktor jenayah berlaku. Polis akan meneruskan siasatan mengesahkan motif kematian mangsa. Mayat mangsa dihantar ke hospital Kulim untuk di bedah siasat, ” katanya.

No comments:

Post a Comment