Search This Blog

Tuesday, April 26, 2011

Lelaki rogol, samun pelajar kena 30 tahun


MOHD Karimi    dibawa keluar dari Mahkamah Sesyen Melaka selepas dijatuhi hukuman,  semalam.
MOHD Karimi dibawa keluar dari Mahkamah Sesyen Melaka selepas dijatuhi hukuman, semalam.
AYER KEROH: Seorang penganggur dijatuhi hukuman penjara 44 tahun dan 16 sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini, semalam, selepas mengaku bersalah merogol dan menyamun seorang pelajar universiti, selain menceroboh asrama siswi di Jalan Tun Mutahir disini, minggu lalu.

Mohd Karimi Kamal Arifin, 22, dari Lorong Mata Kuching membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Abu Bakar Katar sebaik tuduhan selesai dibacakan.
Bagi pertuduhan pertama, dia didakwa mengikut Seksyen 376 (2) (a) Kanun Keseksaan kerana merogol mangsa berusia 19 tahun di Kolej Siswi Tun Mutahir, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Bandaraya Melaka pada kira-kira jam 2.20 petang, 18 April lalu.
Bagi kesalahan ini, Mohd Karimi dikenakan penjara 30 tahun dan 10 sebatan.

Bagi pertuduhan kedua, beliau didakwa mengikut Seksyen 394 Kanun Keseksaan kerana menyamun harta milik mangsa membabitkan sebuah telefon bimbit dan wang tunai berjumlah RM133, selain mencederakannya sehingga lebam pada muka dan leher di lokasi dan tarikh sama, kira-kira jam 2.25 petang.

Berikutan itu, Mohd Karimi dikenakan hukuman penjara 12 tahun dan enam sebatan.

Bagi pertuduhan ketiga, beliau didakwa mengikut Seksyen 448 Kanun Keseksaan kerana menceroboh rumah mangsa di lokasi dan tarikh sama, kira-kira jam 2.15 petang. Dia dikenakan hukuman penjara dua tahun bagi kesalahan ini.
Terdahulu, ketika merayu hukuman diringankan, Mohd Karimi memberi alasan dia sudah menyesal dan berjanji tidak mengulangi perbuatan jenayah itu.

Mahmoodah bagaimanapun meminta mahkamah menjatuhkan hukuman berat kerana tertuduh melakukan jenayah serius yang tidak berperikemanusiaan iaitu merogol dan menyamun sehingga mendatangkan kecederaan terhadap mangsa.

“Tertuduh sanggup menumbuk muka dan menghentak kepala mangsa ke dinding tanpa menghiraukan rayuan mangsa yang ketika itu turut menyatakan sedang haid, lalu bertindak merogol mangsa. Akibat kejadian itu, mangsa trauma dan terpaksa menangguh pengajiannya,” katanya.

Abu Bakar kemudian mengarahkan semua hukuman itu dijalankan serentak, menyebabkan Mohd Karimi hanya akan menjalani hukuman penjara selama 30 tahun dan 16 sebatan. -bharian

No comments:

Post a Comment