Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Lagi dakwa anak dideraMARANG - “Saya bimbang dengan keselamatan anak di pusat pemulihan itu dan hanya mampu berdoa agar dia dapat menghabiskan sesi pemulihannya,” kata ibu kepada seorang pelatih sebuah pusat pemulihan perempuan di sini, yang mendakwa anak didera petugas.

Ibu malang yang hanya ingin dikenal sebagai Ida, 40-an ketika ditemui Sinar Harian selepas mendapatkan salinan laporan polis di Ibu Pejabat Polis daerah (IPD) berkata, anaknya sering didera secara lucah oleh petugas pusat pemulihan itu walaupun kesalahan dilakukan kecil.

Sebelum ini, dua beradik yang menjalani pemulihan akhlak mendakwa trauma akibat didera secara seksual dan mental oleh petugas pusat pemulihan itu sebagaimana yang disiarkan Sinar Harian Isnin lalu.

Gadis dua beradik itu mendakwa, mereka pernah dihukum secara lucah di hadapan pelatih dan petugas pusat pemulihan tersebut iaitu diarah menyapu minyak angin pada alat sulit mereka bagi membuktikan mereka tidak datang bulan ketika itu.

Tidak berpuas hati dengan hukuman yang diterima itu, dua beradik berkenaan diwakili bapa mereka membuat laporan di Ibu Pejabat Polis daerah selain tidak mahu meneruskan sesi pemulihan di pusat pemulihan itu dijangka berakhir November tahun depan.

Sementara itu, Ida yang turut membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis daerah turut mendakwa anaknya juga mengadu didenda ketuk ketampi sebanyak 500 kali sehingga pengsan hanya kerana kesalahan membawa makanan ke tempat tidur.

“Salah sikit sahaja anak saya didenda dengan teruk walaupun untuk kesalahan kecil. Saya berharap pihak berkaitan dapat menyiasat perkara itu agar mereka dapat menjalani pemulihan dengan lebih baik,” katanya.

Sementara itu, Ketua polis daerah, Deputi Superintendan Ahmad Mazlan Yahaya ketika dihubungi Sinar Harian mengesahkan menerima laporan berkata, kes tersebut masih dalam siasatan polis.

No comments:

Post a Comment