Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Jalan kaki ke balai polisTELOK KEMANG – Sudah jatuh di timpa tangga. Itulah yang dialami oleh sepasang suami isteri bersama anaknya yang berusia setahun dari Gombak apabila mereka dirompak dan terpaksa berjalan kaki sejauh hampir tiga kilometer untuk membuat laporan di balai polis, kelmarin.

Zaihan Talib, 41, berkata, dia dirompak ketika berjalan kaki menuju ke pondok menunggu bas di Batu 2 Port Dickson bersama isteri dan anaknya.

Menurutnya, kejadian itu berlaku tidak sampai lima minit dan selepas dirompak dia cuba meminta bantuan daripada orang ramai dengan menahan kereta untuk menumpang dibawa ke balai polis, namun tidak diendahkan.

“Malah pemandu sebuah bas henti-henti juga tidak membenarkan kami menaikinya walaupun saya menceritakan apa yang berlaku,” katanya.

Zaihan berkata, kejadian itu berlaku sekitar jam 6.10 petang selepas dia pergi ke sebuah hotel di Batu 2 untuk melobi kerja.

“Saya datang bersama isteri dan anak menaiki bas ke Port Dickson. Selepas selesai urusan di hotel berkenaan, kami jalan kaki menuju ke sebuah pondok bas berhampiran.

“Sebaik sahaja tiba di perhentian bas, tiba-tiba sebuah kereta jenis Proton Waja berwarna silver dipandu seorang lelaki bersama tiga lagi rakannya terus menghalang kami. Kemudian lelaki yang duduk di bahagian belakang membuka pintu dan rakannya yang duduk di tempat hadapan mengacu pisau ke dada saya,” katanya.

Menurutnya, lelaki itu menumbuk bahagian mukanya sebanyak dua kali dan memaksa menyerahkan barang berharga.

“Dalam keadaan yang cemas ditambah risau dengan keselamatan isteri dan anak, saya terus memberikan beg duit, telefon bimbit serta beg pakaian yang mengandungi sebuah komputer riba.

“Selepas itu, mereka terus melarikan diri dengan memandu ke arah Port Dickson,” katanya.

Menurutnya, selepas kejadian, dia berjalan kaki hingga ke Ibu Pejabat Polis Daerah untuk membuat laporan selepas gagal mendapat bantuan daripada orang ramai.

“Kami tiba sekitar jam 8 malam dan selepas selesai urusan di balai, saya dihantar ke Hospital Port Dickson untuk mendapat rawatan lanjut,” katanya.

No comments:

Post a Comment