Search This Blog

Saturday, April 2, 2011

Geng Rantau Sabak tumpas
SABAK BERNAM – :Enam kes samun berkawan tanpa senjata dan empat kes pecah rumah di Sabak Bernam serta dua kes pecah rumah di Hutan Melintang, Perak berjaya diselesaikan dengan tertangkapnya tiga lelaki dan seorang wanita daripada lapan suspek Geng Rantau Sabak.

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Noor Mushar Mohamad, berkata, kejadian samun dan pecah rumah itu menyumbang kepada peningkatan kes jenayah di Sabak Bernam di mana suspek warga asing ini mensasarkan pemilik ladang dan pemilik kebun kelapa sawit di kawasan perkampung sebagai mangsa.

“Kita menubuhkan satu pasukan khas untuk mengesan, menjejak seterusnya menangkap suspek yang terlibat dalam jenayah ini.

“Hasil kerjasama dan kerja keras semua anggota dan pegawai dari Ibu Pejabat Polis Daerah Sabak Bernam dan balai, kita berjaya menangkap empat suspek ini antara 2 dan 3 Mac 2011, lalu, di sekitar Sabak Bernam.

“Walaubagaimanapun, empat lagi saki baki Geng Rantau Sabak yang diketuai Samaldin Muda atau Din Lombok yang memiliki kad pengenalan palsu, masih lagi diburu untuk membantu siasatan dan mereka adalah Suhardi atau lebih dikenali sebagai Aweng, 25, Genoh, 25, Gadi atau Ghani 23 dan Jas, 22,” katanya.

Beliau berkata demikian dpada satu sidang media, di Ibu Pejabat Polis Daerah Sabak Bernam, di sini, semalam.

Noor Mushar berkata, modus operandi penjenayah terbabit adalah melakukan pembahagian tugas sesama mereka sebelum melakukan samun.

Katanya, suspek melakukan jenayah sekitar jam 3 ke jam 6 pagi dengan memotong nako tingkap untuk masuk ke rumah mangsa.

“Suspek mengikat ibu jari kaki dan ibu jari tangan mangsa menggunakan wayar dan mengugut untuk mencederakan mangsa sekiranya melawan sebelum mula menggeledah rumah mangsa untuk mencari barang berharga seperti telefon bimbit, barang kemas, laptop dan wang tunai serta melarikan kenderaan mangsa.

“Kes terakhir mereka dilakukan di Parit 15 Sugai Panjang pada 1 Mac lalu, di mana sebuah kereta jenis Proton Wira dilarikan bersama wang tunai RM2,500, lima telefon bimbit dan barang kemas.

“Walaubagaimanapun, kenderaan itu berjaya ditemui semula. Dianggarkan jumlah kerugian bagi keseluruhan kes yang dilakukan kumpulan ini adalah RM150,000,” katanya.

Sinar Harian difahamkan, tiga kenderaan mangsa yang dilarikan dalam tiga kes samun berasingan iaitu sebuah kereta jenis Proton Saga, Wira dan Avanza yang dilarikan suspek berjaya ditemui semula apabila kenderaan itu ditinggalkan tiga ke empat kilometer dari rumah mangsa.

No comments:

Post a Comment