Search This Blog

Tuesday, April 26, 2011

Empat Wanita Menyamar Kastam Sukarela DihukumSHAH ALAM: Empat wanita yang mengaku diri mereka adalah sukarelawan Kastam DiRaja Malaysia (KDRM) dihukum penjara sehari dan denda RM10,000 kerana menipu seorang pemilik kilang, lima tahun lalu.
Mereka yang dhukum ialah Masitah Nasir, 30, yang sedang hamil enam bulan; ibu tunggal dengan empat orang anak, Norfarisha Samsudin, 32; Noor Asmarzillah, 32, dan Pa'aiza Baki, 42 tahun.
Hakim Mahkamah Sesyen, Mat Ghani Abdullah yang menjatuhkan hukuman itu selepas menerima pengakuan bersalah semua tertuduh turut memerintahkan supaya mereka dipenjarakan selama empat bulan, jika gagal menjelaskan denda tersebut.
Norfarisha, Masitah dan Noor Asmarzillah mengaku bersalah memperdayakan Wong Ying Lin, 30, dengan menyamar sebagai pegawai Kastam agar pemilik kilang Stainless Steel Engineering tersebut menyerahkan RM1,300 kepada mereka.
Kesalahan itu dilakukan pada pukul 11 pagi, 8 September 2006 dan wang tersebut kononnya sebagai sumbangan iklan penerbitan Buletin Kesatuan Pegawai Maritim.
Pengakuan salah Pa'aiza pula direkodkan bagi pertuduhan bersubahat dengan ketiga-tiga rakannya untuk melakukan kesalahan yang serupa pada masa dan di tempat yang sama.
Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Ng Siew Wee.
Pada prosiding itu, Masitah mengalirkan air mata sewaktu memberitahu bahawa dia mengalami komplikasi kehamilan manakala suaminya mengalami masalah kewangan.
Peguam Dir Kheidzwan Kamaruddin yang mewakili Pa'aiza merayu mahkamah untuk menjatuhkan hukuman yang ringan ke atas tertuduh yang sedang mengalami saat-saat getir ekoran suaminya telah diisytiharkan sebagai muflis.
"Tertuduh juga menghidap ketumbuhan pada rahim dan perlu menjalani rawatan setiap bulan. Tertuduh juga telah memberikan kerjasama yang penuh sepanjang kes ini disiasat," katanya.

No comments:

Post a Comment