Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Dua lelaki sumbat 25 tandan sawit dalam kereta ditahan

KOTA TINGGI: Kehilangan buah sawit di Felda Aping Barat serta kawasan berhampiran terjawab berikutan penahanan dua lelaki di Batu 2, Kampung Bukit Samsu di sini, semalam, selepas pemeriksaan mendapati mereka menyumbat 25 tandan komoditi curi itu di dalam kereta Proton Wira.
Dalam kejadian jam 2 petang semalam, kelapa sawit berkenaan ditemui disumbat di dalam but serta tempat duduk belakang Wira terbabit.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Osman Muhammad Sebot, berkata kakitangan pusat pengumpulan buah sawit Felda berkenaan ternampak kedua-dua suspek berusia 20-an memunggah sawit ke dalam kereta.

“Mereka menghubungi Balai Polis Mawai memaklumkan kejadian itu. Polis mengekori kereta terbabit dan setiba di Batu 2, suspek diarah berhenti oleh Ketua Balai Polis Mawai, Sarjan Ibrahim Mamat yang mengetuai operasi.

“Suspek bagaimanapun memecut kereta, tetapi dipintas tidak jauh dari situ. Pemeriksaan menemui 15 tandan sawit di dalam but, manakala 10 lagi di tempat duduk belakang,” katanya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Tinggi, semalam.

Menurutnya, berat keseluruhan sawit berkenaan ialah 375 kilogram (kg) yang dipercayai bakal dijual kepada peraih berlesen di pinggir bandar itu.

Beliau berkata, berdasarkan harga semasa, suspek mampu memperoleh RM200 hingga RM300 hasil jualan sawit curi itu.

“Kami menemui sarung tangan, kain buruk dan lampin pakai buang kanak-kanak dipercayai milik anak seorang daripada suspek di dalam kereta itu. “Kedua-dua suspek akan disiasat sama ada turut terbabit kes kehilangan sawit di lokasi lain,” katanya.
Kes disiasat mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan kerana mencuri.

No comments:

Post a Comment