Search This Blog

Thursday, April 21, 2011

Dua ketua komunis Filipina serah diriMANILA 20 April - Dua pemimpin tinggi pemberontak komunis Filipina menyerah diri hari ini, manakala seorang lagi ditahan, sekali gus mencetuskan tamparan baru kepada pemberontak ketika rundingan damai masih berlangsung.
Marvin Capones dan isterinya, Gelita menyerah diri kepada tentera di tengah pulau Samar kerana mendakwa telah letih berjuang, menurut tentera dalam satu kenyataan.
Capones adalah Naib Komander Tentera Rakyat Baru (NPA) di Samar, sementara isterinya seorang pegawai perubatan.
"Dia mengendalikan bahagian operasi serta bertanggungjawab dalam komponen senjata dan tindakannya menyerah diri itu memberi tamparan besar kepada pergerakan revolusi di negara ini," kata jurucakap tentera wilayah, Leftenan Kolonel Noel Vestuir kepada AFP.
Sementara itu, seorang pegawai perisikan pemberontak NPA di pulau Negros, berhampiran kawasan tengah Filipina turut ditahan.
Diro Sanchez dikehendaki atas beberapa kesalahan jenayah termasuk memeras ugut, menurut tentera dalam satu kenyataan tanpa memberikan butiran terperinci.
NPA merupakan unit bersenjata Parti Komunis Filipina yang melahirkan pemberontak Maoist sejak 1969.
Ketika zaman kemuncak pergerakan itu pada 1980-an, mereka dianggarkan memiliki 25,000 ahli, tetapi pakar tentera dan pertahan kini percaya jumlah mereka kini kurang 5,000 orang.
Kerajaan Filipina menyambung semula rundingan damai dengan pemberontak sejak Februari lalu selepas terhenti selama tujuh tahun, dengan kedua-dua pihak yakin perjanjian damai akan ditandatangani menjelang Jun 2012.
Ketua perunding kerajaan, Alex Padilla memberitahu AFP hari ini, beliau percaya perkembangan terbaru itu menunjukkan berlaku perpecahan di bahagian kepimpinan pemberontak dan akan meningkatkan kedudukan mereka dalam rindingan. - AFP
Utusan Malaysia Online - Luar Negara

No comments:

Post a Comment