Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Dipukau pencuri kambingPINANG TUNGGAL - Sepasang suami isteri mengalami kerugian hampir RM6,000 apabila kambing peliharaan mereka hilang dipercayai dicuri di Kampung Permatang Setar di sini.

Bagaimanapun kehilangan kambing peliharaannya iaitu sebanyak 14 terdiri lapan kambing betina, tiga jantan dan tiga anak kambing berusia dua bulan dari kandang yang hanya terletak lebih kurang 10 meter dari rumah dianggap misteri oleh pemiliknya Suhaili Arshad, 51, dan isteri Aini Adnan, 50.

Ini kerana pasangan itu merasakan mereka seperti dipukau apabila tidak dapat berbuat apa biarpun terdengar kambing peliharaan mereka mengembek sekitar jam 2 pagi semalam.

“Saya dan isteri terdengar kambing kami mengembek sebelum merasakan seperti diikat hingga tidak dapat bergerak sedangkan ketika itu kami belum tidur.

“Lebih kurang 10 minit kemudian kami terasa mengantuk dan tertidur di hadapan pintu bilik utama. Kami hanya tersedar pada jam 6.45 pagi sewaktu azan subuh pagi semalam (kelmarin),” katanya.

Suhaili pekerja am di Kolej Komuniti Kepala Batas berkata, dia dan isterinya seperti hilang ingatan apabila tidak memikirkan kambing mereka ketika bersiap untuk keluar bekerja pagi semalam.

“Kebiasaannya saya akan mengingatkan isteri membuka pintu kandang untuk melepaskan kambing mencari makan semasa sedang bersarapan sebelum keluar bekerja.

“Jika terlupa, isteri saya akan berbuat demikian kerana jika lewat kambing berkenaan akan bising,” katanya.

Menurutnya, pagi semalam mereka tidak mengingati kambing itu dan membuat hal masing-masing sebelum dia keluar bekerja.

“Ketika sedang bekerja saya menerima panggilan daripada isteri mengatakan kambing di kandang hilang sebelum bergegas pulang.

“Selepas puas mencari di sekitar kampung namun, kami gagal menemui kambing itu dan dalam masa sama mendapati tali yang digunakan mengikat kesemua kambing berkenaan mempunyai kesan dipotong,” katanya kepada Sinar Harian.

Dalam pada itu isterinya, Aini berkata, dia hanya tersedar kambing peliharaan masih terkurung dan belum dilepaskan sekitar jam 11 pagi selepas kakinya tersadung bendul di bilik air.

“Sebelum itu saya terlupa berkaitan kambing itu biarpun ia rutin harian saya sejak memelihara binatang berkenaan.

“Sebaik rasa sakit selepas tersadung, saya secara tiba-tiba teringatkan kambing peliharaan yang belum dilepaskan dan bergegas untuk berbuat demikian namun, terkejut apabila mendapati kandang kosong,” katanya.

Ibu kepada lima anak itu berkata, dia tidak menolak kemungkinan kehilangan kambing peliharaannya itu ada kaitan dengan kejadian pukau yang dialami bersama suami sejak awal pagi kelmarin.

Pasangan itu kemudiannya membuat laporan polis berkaitan kehilangan kambing mereka di Balai Polis Bertam.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Zulkifli Alias yang dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan daripada mangsa berkaitan kehilangan kambingnya tapi enggan mengulas kerana masih menjalankan siasatan.

No comments:

Post a Comment