Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

'Dia hendak pukul saya sampai mati' - Perayu

PUTRAJAYA 12 April - ''Saya tidak berniat bunuh dia, saya cuma mempertahankan diri kerana dia (si mati) mengatakan hendak pukul saya sampai mati,'' demikian rayuan seorang wanita warga Thailand yang dijatuhi hukuman penjara 14 tahun kerana menyebabkan kematian lelaki tersebut.
Prapasiri Panyakhom, 38, menjelaskan kepada Mahkamah Rayuan hari ini bahawa dia tidak sengaja menyebabkan kematian Ng Chuin Teik, 36, selepas rakannya itu memukulnya bertalu-talu menggunakan topi keledar.
Wanita tersebut yang tidak diwakili peguam bela turut menyatakan, dia merindui anaknya berusia 15 tahun yang kini berada di Thailand dan tidak mengetahui bahawa dia ditahan di penjara sejak tarikh tangkapan pada 9 Mac 2008.
Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Hasan Lah yang bersidang bersama Hakim Datuk Abdul Wahab Patail dan Hakim Datuk Clement Allan Skinner sebulat suara menolak rayuannya dan mengekalkan hukuman penjara 14 tahun.
Prapasiri mengaku bersalah menyebabkan kematian tanpa niat terhadap lelaki itu pada pukul 12.30 tengah hari, 9 Mac 2008 di rumah No. 11, Jalan Salleh, Taman Kim Teng, Johor Bahru, Johor.
Pembantu gerai menjual ikan di pasar itu dikenakan hukuman penjara 18 tahun dan denda RM10,000 atau penjara 10 bulan oleh Mahkamah Sesyen.
Dia yang tidak berpuas hati dengan hukuman tersebut merayu ke Mahkamah Tinggi Johor Bahru dan rayuan itu dibenarkan apabila hukuman penjara dikurangkan kepada 14 tahun.
Ringkasan fakta kes menyatakan, pada hari kejadian, pertengkaran berlaku di antara wanita itu dan Chuin Teik selepas perayu memarahi lelaki tersebut agar berhenti bermain judi daun terup kerana dikhuatiri akan kalah.
Teguran Prapasiri membangkitkan kemarahan mangsa lalu memukulnya menggunakan topi keledar menyebabkan wanita itu berlari ke dapur dan mengambil pisau dan terus menikam lehernya.

No comments:

Post a Comment