Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Banduan dituduh berkhalwatKUALA ROMPIN – Seorang banduan yang sebelum ini dijatuhkan hukuman penjara 10 tahun kerana membunuh dengan niat anak teman wanitanya kini berhadapan pula tuduhan khalwat bersama wanita itu.

Banduan itu, Sha’ari, 32, yang beralamat di Kampung Batu Berendam, Melaka dihadapkan di Mahkamah Rendah Syariah Rompin, kelmarin dan mengaku tidak bersalah atas dakwaan khalwat dengan seorang perempuan berusia 17 tahun di sebuah rumah beralamat No 5 Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) Desa Murni, Kuala Rompin.

Dalam prosiding itu, Hakim Abu Kasim Pilus memutuskan Sha’ari yang tidak diwakili peguam didenda sebanyak RM1,000 atau di penjara empat bulan sekiranya tertuduh gagal menjelaskan denda itu.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Syarie, Burhan Husin memohon supaya mahkamah mengeluarkan waran tangkap kepada pasangan tertuduh selepas mereka tidak hadir dalam prosiding itu, kelmarin.

Abu Kasim memerintahkan teman wanita tertuduh supaya hadir ke mahkamah untuk sebutan semula kes pada 27 Jun depan.

Mengikut fakta kes, kedua-dua tertuduh ditangkap di sebuah rumah keluarga sebelah perempuan ketika pemeriksaan dijalankan Pegawai Penguat Kuasa Agama Daerah Rompin bersama saksi ke rumah itu.

Dalam kejadian jam 10.20 malam pada 27 April 2009 itu, pihak penguatkuasaan curiga selepas mendapati sebuah bilik di dalam rumah terbabit berkunci sebelum bertindak mengetuk pintu bilik itu.

Setelah 10 minit, bilik itu dibuka seorang perempuan yang berpakaian baju T dan berkain batik sementara tertuduh berpakaian baju belang hijau putih bersama seorang bayi yang sedang tidur di atas katil.

Sebuah akhbar tempatan sebelum ini melaporkan Sha’ari yang juga bekas juruhebah tapak ekspo dihukum penjara selama 10 tahun oleh Mahkamah Seksyen di Melaka selepas mengaku bersalah atas tuduhan menyebabkan kematian anak teman wanitanya itu.

Sha’ari didakwa menyebabkan kematian Muhammad Aidil, 2, di No 20-1 Kampung Batu Hampar, Peringgit, Jalan Tun Fatimah antara jam 4 petang hingga 4.30 petang pada 13 September 2009.

No comments:

Post a Comment