Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

Arus deras Sungai Dungun hanyut pelantar pam pasir


DUNGUN: Arus deras di Sungai Dungun berikutan hujan lebat berterusan sejak beberapa hari lalu menyebabkan sebuah pelantar mengepam pasir di sungai itu dihanyutkan air hingga tersangkut di bawah Jambatan Dungun, kelmarin. 


Keadaan berkenaan membimbangkan orang ramai dan syarikat melombong pasir yang berpangkalan di Kampung Che Lijah, berikutan struktur atas pelantar terbabit tersangkut di kabel elektrik milik Tenaga Nasional Berhad (TNB).
Kabel elektrik sepanjang 100 meter itu merentasi di sepanjang jambatan terbabit menghubungkan dari Kampung Tanjung Pagar ke Kampung Pulau Serai.
Penyelia syarikat terbabit, Ismail Rani, 37, berkata beliau menyedari pelantar itu hilang ketika tiba di tempat kerja kira-kira jam 7.30 pagi, sebelum menggunakan bot gentian kaca untuk mencarinya. 

Katanya, beliau menemui pelantar itu tersangkut di bawah jambatan itu, kira-kira lima kilometer dari tempat kerja mengepam pasir milik syarikatnya di Kampung Che Lijah. 

“Pemeriksaan kami mendapati struktur atas pelantar itu tersangkut di rasuk jambatan dan keadaan arus sungai menyebabkannya turut bergesel dengan kabel elektrik di situ, " katanya. 

Katanya, pihaknya akan menunggu paras sungai surut dan arus sungai semakin tenang untuk menunda kembali pelantar itu ke lokasi kerja melombong pasir. 
“Kami akan berhubung dengan TNB untuk mencari jalan penyelesaian bagi mengelakkan kabel itu putus atau tercedera yang boleh menyebabkan penduduk di Kampung Pulau Serai bergelap,” katanya. 

Ismail berkata, beliau tidak menyangka pelantar terbabit boleh dihanyutkan arus deras kerana diikat dengan lima buah sauh termasuk ditambat pada pokok besar di tepi sungai itu. 

Katanya, Sungai Dungun yang melimpah berikutan hujan lebat di kawasan hulu dipercayai menjadi punca arus sungai berkenaan semakin kuat sejak beberapa hari lalu. 

No comments:

Post a Comment