Search This Blog

Wednesday, April 13, 2011

27 kes samun selesaiJOHOR BAHRU - Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor berjaya menangkap tiga lelaki tempatan yang disyaki terlibat dalam kejadian samun dan merampas sepucuk pistol tiruan.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata, kesemua tangkapan melibatkan lelaki tempatan berusia 20 hingga 47 tahun itu membolehkan pihaknya menyelesaikan 27 kes samun yang dilaporkan.

Menurutnya, polis menemui sepucuk pistol tiruan warna hitam yang disembunyikan di dalam plastik di bawah tempat duduk pemandu selain mendapati nombor casis dan enjin kereta dinaiki suspek sudah diubahsuai hasil daripada siasatan serta pemeriksaan dilakukan.

“Seramai tiga lelaki ditahan anggota kenderaan pelbagai guna (MPV) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Utara di Lebuhraya Taman Perling-Pasir Gudang pada jam 12.20 pagi, 9 April lalu.

“Pemeriksaan rekod jenayah mendapati salah seorang suspek mempunyai tiga rekod kesalahan lampau dalam kes samun dan ketiga-tiga lelaki ini ditahan reman sehingga 15 April ini.

“Polis percaya dengan tertangkapnya semua suspek-suspek ini akan dapat menyelesaikan lebih kurang 27 kes samun jalanan dan curi kenderaan,” katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar di IPK Johor, di sini, semalam.

Selain itu, Mohd Mokhtar berkata, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulaijaya membuat tangkapan ke atas seorang rakyat warga Singapura di Jalan Seruling 2, Taman Kulai Baru yang turut melibatkan rampasan dadah pada jam 12.30 pagi, 9 April lalu.

“Polis berjaya merampas sekotak tin berwarna putih di dalamnya terdapat sepaket kecil plastik lut sinar berisi serbuk putih dan sepaket besar plastik lut sinar mengandungi sembilan paket kecil dadah jenis syabu.

“Kes ini disiasat di bawah Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan sekiranya sabit kesalahan boleh dihukum penjara lima tahun atau denda RM100,000,” katanya.

Katanya, suspek kini ditahan reman sehingga 12 April ini (semalam) dan semakan rekod jenayah lampau mendapati rakyat warganegara Singapura itu pernah ditahan di bawah Seksyen 170 Kanun Keseksaan) kerana melakukan kesalahan ‘menyamar’ sebagai penjawat awam.

No comments:

Post a Comment